Sant Simó se cita amb els sabres, els Gegants, els castells i les havaneres

L'ermita marinera de la ciutat és l'epicentre de la programació cultural d'aquest cap de setmana a Mataró

  • Redacció // Fotos: arxiu
  • Divendres, 27 Octubre 2017 00:00

El 28 d'octubre és important a Mataró. Se celebra l'arribada del primer ferrocarril però aquesta efemèride, fins ara, no consta d'una tradició remarcada i encara menys d'un dolç tortell que la faci compartida a taula. El 28 d'octubre és, sobretot, el dia de Sant Simó i per tant la cita central de les festes de l'aplec d'aquesta ermita marinera amb encant, que concentra l'atenció dels mataronins cada final d'octubre.

La coincidència del dia de l'onomàstica amb cap de setmana propicia que després d'un primer cap de setmana d'entrants el programa reservi les principals viandes per aquests tres dies. I del menú en destaquen, amb pes propi, els Gegants, els castells i les havaneres.
El concert de La Perla, la coral de l'Havana, serà el preludi de luxe avui divendres al vespre de tot el que hagi de venir l'endemà, dia 28. Xavier Rosell és el director d'un conjunt coral que poca gent sap que està datat de 1896 i  que juga a casa en una ocasió així.

Dissabte, dia central, començarà aviat la gresca. Matinades, repic de campana i les parades de sabres obriran foc ben aviat per deixar pas a la missa, a les 12h i la rebuda dels Gegants de la Família Robafaves i l'Àliga, al punt del migdia. L'arribada de les figures a l'esplanada de l'ermita sempre és un moment especial i un dels pocs cops en què el mateix Robafaves veu el mar amb els seus propis ulls.  El torn de tarda també comptarà amb Gegants, convidats pels amfitrions, que faran cercavila pel barri i tanda de balls finals a la vora de l'ermita. Serà just llavors que hi haurà relleu de protagonisme pels castells.

L'Àliga també serà a Sant Simó

{youtube}y3n_D8c0qAA/youtube}

Cultura 2017, Robafaves sant simó

La colla de París, a Sant Simó
Actuaran per Sant Simó els Capgrossos de Mataró que en aquesta ocasió comptaran amb la presència especial dels Castellers de París. Els geperuts són una de les colles castelleres internacionals, compten amb membres mataronins, i seran la quota internacional del programa. Les havaneres, amb el grup Mar Endins, seran el colofó de la jornada.

L'endemà diumenge hi tornarà a haver missa, el tradicional Ball de Pescadors i un espectacle familiar a la tarda. Quan fosquegi, el cap de setmana serà amortitzat i Sant Simó ja pensarà en les festes de l'Aplec del 2018.