Sense revetlla popular de Sant Joan

La ciutat deixa la nit més celebrada de l'any en mans de les festes de Peramàs i el Carrer de Sant Joan quan havia arribat a congregar 15.000 persones a la platja

  • Cugat Comas
  • Dijous, 08 Juny 2017 17:55

Ciutat 2014/2015 Sant Joan Públic 2

En una dècada, Mataró ha deixat de congregar més de 15.000 persones a la revetlla popular de Sant Joan que donava inici al Cruïlla de Cultures per tornar-se a quedar sense una alternativa de ciutat popular per a la nit del 23 de juny. A dues setmanes de la festa del solstici d'estiu, els mataronins que busquin una alternativa a les guinguetes del Passeig Marítim o els locals del Polígon hauran d'agafar transport públic o privat per anar a revetlles importants del Maresme com la de Vilassar de Mar, Arenys de Mar o Canet. Els últims tres anys hi havia hagut revetlla popular a l'Escorxador però aquest 2017 no tindrà continuïtat.

Sant Joan 2015
Sí que estan programades les festes pròpies i tradicionals de Peramàs-Esmandies i el Carrer de Sant Joan. Són dues festes de tradició que compten amb revetlla, amb grups de música propis i seran el reducte festiu d'una nit que passa per ser, juntament amb Cap d'Any, de les més celebrades del calendari.

El Cruïlla més popular

La revetlla de Sant Joan va ser, durant els cinc anys que Mataró va organitzar el festival Cruïlla de Cultures, la gran festa popular que suposava l'inici d'aquest esdeveniment. El Cruïlla programava concerts i sessió de discjòqueis a la zona de la platja del Varador més propera al Port. La festa va anar agafant anomenada i sobretot envergadura pel que fa a assistència, arribant a reunir 15.000 persones segons l'organització. Tanta és la importància que del 2005 al 2009 va agafar la revetlla de Sant Joan a la platja –amb molta assistència de gent de fora, un autèntic vector de promoció de ciutat– que després de la fi sobtada de l'esdeveniment, l'Ajuntament va buscar un operador que garantís que la cita seguís. I així va ser.

Vídeo-resum de la festa del 2010

El Sant Joan del 2010 va tenir una festa en el mateix espai organitzada per la discoteca Manaus Manaus. Va ser una edició també nombrosa però el local no en va fer una bona valoració, sobretot econòmica. Des de llavors no hi ha hagut una gran revetlla popular al front de mar.

Can Xammar agafa el relleu

Després de dos Sant Joans sense alternativa popular –més enllà de les festes de Peramàs i el carrer de Sant Joan, és clar– i amb les diferents guinguetes atraient centenars de persones a les seves respectives festes, El Públic va recuperar la figura de la revetlla popular, reivindicant l'herència de la del Cruïlla des del primer moment, els anys 2012 i 2013. L'espai cultural va programar concerts i música durant dos anys, dels quals va rendir comptes en públic. Van ser dues revetlles amb menys assistència, lògicament, que les de la platja i que acabaven a mitjanit quan la més curta de l'any acostuma a ser una nit que tendeix a allargar-se. L'entitat que gestionava el local precedent de 'L'Altre' es va queixar de manca de suport al respecte.

Revetlla popular de sant joan a can Xammar

Els darrers tres anys la zona de l'Escorxador ha pres l'alternativa, però aquest 2017 no tindrà continuïtat. Amb implicació de l'Associació de Veïns, la colla castellera Capgrossos de Mataró i l'Associació Ralet s'hi van fer tres edicions de la volguda revetlla popular, amb concerts com el d'Ai Ai Ai el primer any i també sessió de discjòqueis tant dins els Jardins de l'Escorxador com a la zona de Can Gassol, a la part alta del carrer d'Enric Prat de la Riba.

L'assistència no va repuntar del tot i l'ombra allargada de les revetlles de fa deu anys, amb milers de persones, es farà encara més evident aquest any sense cap gran revetlla més enllà de les resistents i perennes festes del Carrer de Sant Joan i Peramàs-Esmandies.