Ambient de Festa Major per celebrar els 35 anys del Tot

La presentació del nan d'en Santi, punt àlgid de la tarda amb la Plaça de l'Ajuntament plena

  • Cugat Comas
  • Dilluns, 23 Maig 2016 19:44

Festa 35 anys Tot Mataró

La Plaça de l'Ajuntament va viure dissabte un ambient festiu més propi de la Festa Major que no pas del segon cap de setmana de Fira. La celebració conjunta de la presentació del nan d'en Santi de la Fundació Maresme i els 35 anys del Tot Mataró va omplir la plaça d'activitats des de les cinc de la tarda fins a les dues de la matinada. El moment més àlgid i massiu va ser l'estrena de la nova figura i la ballada frenètica de la 'flashmob' del nou 'Jo sóc com tu' que canten Els Catarres. Centenars de famílies van prendre tot l'espai de la plaça per no perdre's ni les passes amb què tota la ciutat ballarà aquest any a les Dissantes, ni tampoc la imponent testa de la nova figura, objectiu de totes les mirades. L'ambient de Festa Major va seguir amb l'animació infantil i les havaneres i el rom cremat. Ignorantes van tancar la nit fent ballar la gent jove i tancant un dissabte tant rodó com els 35 anys que celebrava el setmanari més antic de la ciutat.

Els més petits de la ciutat van ser els protagonistes de les primeres hores de festa. A partir de les cinc de la tarda podien jugar amb diferents jocs del propi Projecte Santi o van poder gaudir d'un taller de canalla a càrrec dels Capgrossos de Mataró. El dissabte era calorós de mena –tot i que també feia vent– però la temperatura va anar pujant a la plaça just després, quan d'una tacada es va estrenar el nou 'Jo sóc com tu' i es va presentar el nan d'en Santi. La plaça, plena a vessar, va ballar primer i va esclatar d'aplaudiments després. La figura, feta per Marc Sala, reprodueix a gran escala la imatge icònica i tendra d'aquest personatge que ha contribuït a un paisatge festiu i massiu al voltant de la important tasca de la Fundació El Maresme. Per moments vam ser a les Dissantes i altre cop en Santi –com a projecte i com a figura– van demostrar que té més tirada que ningú altre a la ciutat dels capgrossos.

Festa 35 anys Tot Mataró

Celebració d'aniversari

La Tresca i la Verdesca van sortir a l'escenari amb la plaça ben plena, amb domini del color vermell de les samarretes solidàries i groc a les mans, del got que la barra servia, també solidari. El grup de les abelles va fer ballar a tothom durant més d'una hora, acabada amb un escampall de suposat pol·len amb forma de confeti groc que va inundar bona part de la plaça. A l'hora que els més petits ja desfilaven cap a casa va prendre el relleu Mestre d'Aixa, el grup d'havaneres maresmenc que també celebrava 30 anys. Just abans el director del Tot Mataró, Toni Rodríguez, intervenia per recordar els fundadors de la capçalera, els seus pares Fernando i Carmen, i "tota la gent que ha fet possible aquests 35 anys".

Amb la plaça ja enfosquint-se, les havaneres tornaven a remetre a la Festa Major. També l'olor del rom que es cremava i que va generar unanimitat de gustos. Mestre d'Aixa va agradar-se amb una cantada de dues parts en què van desplegar la seva varietat musical, pionera en el seu dia en la introducció de la veu femenina i heterodoxa, ja que a més dels clàssics del mestre Monasterio i la cançó marinera fins i tot es van atrevir amb el 'Festa Major' de La Trinca.

A les onze de la nit van prendre l'escenari els Ignorantes, un grup que van aconseguir fer riure i ballar la plaça amb la seva música mesclada de tot tipus de gustos i referències. El seu univers delirant es va anar escampant amb perles com 'Fiesta Vegana' o una cançó, Cigaló, que ha de sonar a La Ruixada d'aquest any peti qui peti. El PD Pernil, amb tendència premeditada al reggae, va tancar una jornada extensa. Una festassa pels 35 anys del Tot.