Rams, l’adveniment de la Setmana Santa

Tres processons, pregó i matinal de saetes, els reclams del cap de setmana

  • Cugat Comas
  • Divendres, 27 Març 2015 12:04

Cultura 204/2015, Prendiment

L’olor d’encens, el repic de timbals i els primers actes públics de devoció, ja fa dos caps de setmana que se senten a Mataró. No és, però, fins al cap de setmana de Rams –culminat amb el diumenge homònim– que la cada vegada més completa i concorreguda Setmana Santa local agafa tota la seva força. El programa d’actes ha consolidat tot el que passa abans dels dies Sants com a “Pòrtic”, un recurs pel qual Les Santes també engloben, dins el nom de “Portal”, tot el que succeeix per Festa Major abans de la Crida.

En realitat, però, tot el reguitzell d’actes previs tenen la mateixa importància i pes que totes les litúrgies que van entre el Diumenge de Rams i el de Resurrecció. I a Mataró, a més, la Setmana Santa està consolidada com el segon gran esdeveniment de més d’un dia. Hi ha Santes a l’estiu i Setmana Santa a l’abril.

Aquells devots o curiosos de les processons comencen a tenir el calendari marcat i l’agenda condicionada a partir d’avui mateix, Divendres de Dolors, amb la processó de Maria al Peu de la Creu que sortirà de Santa Maria, amb la Mare de Déu dels Dolors.
El negre rigorós marca aquesta processó, punt de partida del sentit passional de tota la Setmana Santa. L’endemà, dissab­te, es llegirà el pregó de la Setmana Santa a càrrec de Mario Garcia, capatàs de l’Esperança els últims anys i persona del tot vinculada, tant al món confrare local com a la vida cultural de la ciutat.

La intervenció de Garcia serà a Maria Auxiliadora i no serà l’únic reclam del Dissabte de Passió, ja que també hi haurà la processó de la Coronació d’Espines, entre la parròquia de Sant Pau i l’ermita de Sant Simó.

Diumenge de Rams

El diumenge de Rams és el primer gran dia de la Setmana Santa. El migdia de palmes i palmons, amb benedicció a cada parròquia convertida en un ritus habitual, que abraça a molta més gent que els habituals a les esglésies. No és pròpiament Setmana Santa, però la de Rams també és una de les tallades de la pota de la Vella Quaresma, a la una a la Peixateria, més multitudinàries de les set que es fan. En paral·lel també hi ha protagonisme al Parc de Cerdanyola en l’habitual Matinal de Saetes que organitzen les germandats del Nazareno i l’Esperança i que sempre tenen un públic fidel i agraït.

La tarda i vespre de Rams, però, canvien de protagonisme: és el dia de Jesús Captiu.
La del Prendiment és una de les processons més especials i esperades del calendari devot local. La germandat de Jesús Captiu hi consagra bona part dels seus esforços i la tarda, el vespre i la nit de Rams són “seus”. A les sis de la tarda a la Plaça de Santa Maria s’hi escenifica el prendiment de Jesús i, un cop pres, comença una Processó per la qual hi ha qui s’espera hores per tenir lloc assegurat a les Escaletes. La pujada ‘cames ajudeu-me’ d’aquest carrer tan costerut és el moment més especial de l’acte i un dels de més sentiment de tot el calendari.

La Processó l’obren els Armats de Mataró i la tanquen, darrere el pas, la banda de cornets i timbals de la germandat. Són precisament els timbals els que marquen el pas alegre amb què el monumental pas del Captiu avança per les Escaletes en el moment culminant de la processó.

Cultura 204/2015, verge del silenci
Vestició dels Dolors
El Dimarts Sant, dia 31, es repetirà el ritual de la vestició de la Mare de Déu dels Dolors. A la Capella homònima, es reflexiona sobre els set dolors de la Mare de Déu representats en set peces de roba que se li van vestint.