Els dracs del Parc Güell, millor comparsa de la Rua de Carnestoltes

Ple absolut a La Riera durant una cercavila que acaba al Parc Nou

  • Cugat Comas i Fotos d'Anna Aluart
  • Dilluns, 16 Febrer 2015 12:59

Rua Carnestoltes 2015

La Riera plena de gom a gom. És dissabte de Carnestoltes i els rius de gent de tots els racons de Mataró van desembocant a un Centre on qui no va disfressat és, per un dia, l’excepció de la regla dominant. El dissabte de Carnestoltes és la tarda i el vespre més multicolor del calendari, amb una concentració de gent que sols és comparable a l’arribada dels Reis, la Processó General de Divendres Sant o els grans actes de Santes. Les famílies són dominants però també són evidents i sorollosos els grups d’adolescents que encara no són prou ganàpies per fer el dolent més tard però tenen en la tarda el seu moment d’or. Disfresses de tot tipus, des de clàssics atemporals a la cridanera moda de Frozen, uns dibuixos animats que faran època, o millor dit, que ja l’estan fent. Aquest és el caldo de cultiu enmig del qual obre pas la Rua de Carnestoltes. La presideix des de l’Ajuntament la Pellofa que fa trenta-set. Tot just la segona dona monarca de la dinastia.

Rua Carnestoltes 2015

Hi ha una franja horària, aquella en què la llum diürna encara es nota i, a la vegada, és més vespre que tarda. És l’estona en què brilla més una Rua que fa bé de voler esquivar la foscor, que n’apaga la vivacitat cromàtica. 13 comparses s’han inscrit a l’acte, potser menys que les que s’havien arribat a congregar anys enrere, però fan patxoca. Cada espectador de la Rua en faria un ordre de preferències diferent, òbviament, però només algunes tindran premi al final, al Parc Nou, on tot acaba amb la banda sonora que mai falla dels Always Drinking Marching Band, la xaranga de capçalera de la ciutat.

Rua Carnestoltes 2015

Guanyen els Som i Serem

La colla ‘Som i Serem’ va endur-se el primer premi de la Rua de Carnestoltes 2015. Anaven de dracs del Parc Güell. Ara que Mataró es posiciona a l’univers de Gaudí com el seu quilòmetre zero, el premi hi casa perfectament. Els Som i Serem són 54 persones amb el drac al darrere i un vestit que recorda el trencadís típic que es veu en aquest espectacular Parc situat al costat del barri del Carmel. L’escola bressol El Xumet s’endú el premi a la comparsa més satírica disfressant 120 persones –que es diu aviat– de crancs. Amb l’eslògan “L’educació sempre ha d’anar endavant” sumen a la sàtira i un de crítica àcida. El jurat també va reconèixer les comparses de l’Esplai Rabadà i de la Llar de l’amistat Pla d’en Boet.

Rua Carnestoltes 2015

L’any passat els guanyadors van ser la Colla Gegantera d’en Ton, del Col·legi Salesians, com a millor comparsa i la Colla Gegantera de Lucius Marcius, la colla de Peramàs, se’n va endur el premi a la comparsa més satírica.

Després de la desfilada de la Rua, formada per 13 comparses i la participació de més de 800 persones, el jurat va tenir en compte aspectes com l’originalitat, el grau de dificultat en l’elaboració de les disfresses i el grau de dificultat dels elements coreogràfics per nomenar les dues comparses guanyadores com les millors d’enguany. El jurat està integrat per persones representants de les arts escèniques de Mataró. Cada comparsa es va endur 500 euros.