Processó General: el gran capital de la Setmana Santa de Mataró

La gran cita de Divendres Sant és un dels actes més seguits del calendari

  • Cugat Comas / Foto: Arxiu
  • Dijous, 17 abril 2014 00:00

Cultura 2013, Processó general

La Processó General de Divendres Sant és el gran capital de la Setmana Santa de Mataró. A escala local i pels milers de persones que la segueixen, és un dels actes més importants del calendari. Sols la Cavalcada de Reis, els Focs i algun altre acte de Les Santes i la Rua de Carnestoltes és comparable. La Processó de Divendres Sant és, però, també, i per mèrits propis, una de les més seguides de tot Catalunya: sols per darrere de les de l’Hospitalet i Tarragona, entre d’altres. Declarada Patrimoni Cultural de la ciutat des de l’any passat, aquest 2014 fins i tot les previsions meteorològiques semblen allunyar la possibilitat de pluja, la gran enemiga de les processons. Tot està preparat, doncs, per l’acte neuràlgic de la celebració mataronina.

Ja fa diversos anys que des de la Comissió de la Setmana Santa s’esmercen esforços en imprimir un bon ritme a l’acte. L’objectiu és que a la mitjanit ja hagin passat tots els passos per tot el recorregut i que llavors, a la Plaça de Santa Anna, es facin els tradicionals “encuentros” a rèplica dels que, la nit abans, es poden veure a Cerdanyola en la ‘Nit del Silenci’. L’objectiu de la Comissió i dels seus membres és, doncs, que la Processó no superi les cinc hores de durada. Per aconseguir-ho, cal alleugerir la sortida –sobretot– des de la Plaça de Santa Maria des d’on evolucionen totes les germandats i confraries de la ciutat amb els seus passos.

Els passos, en ordre passional

Per ordre, configuraran aquesta 25a Processó General des de la seva restitució els Armats de Mataró, l’Oració del Senyor a l’Hort, Nostra Senyora dels Dolors, la Coronació d’Espines, la Verònica, Jesús Nazareno, l’Esperança, el Sant Crist de l’Agonia, el Sant Crist de la Bona Mort, el Sant Sepulcre i la Soledat, tancant el seguici. Des de la mateixa Comissió es recomana evitar la Plaça de Santa Maria pel col·lapse de públic i participants i repartir-se entre tot el recorregut de la Processó: Carrer Nou, Riera, Carrer d’Argentona, Torrent, Plaça de les Tereses i Santa Teresa fins a Plaça de Santa Anna.