Inici de Setmana Santa amb acte nou

El diumenge de Rams amb ‘El Prendiment’, l’altre gran focus d’atenció

  • Cugat Comas / Foto: Arxiu
  • Divendres, 11 abril 2014 00:00

Cultura 2013, Prendimiento

Mataró entra aquest cap de setmana de ple en la seva Setmana Santa, una de les més participades i seguides de Catalunya. Abans de l’eclosió amb els actes neuràlgics de la celebració, el Dijous, Divendres i Dissabte sants, aquest cap de setmana comença el degoteig d’actes religiosos, via crucis i processons amb la principal novetat aquest any d’un acte nou: el de la vestició de la Mare de Déu dels Dolors.

La congregació reviscolada que ja fa dos anys que passeja la imatge de la capella senyera de la ciutat la nit de Dijous Sant fa un pas més i implanta aquesta tradició que solemnitza l’acte de preparar la imatge que ha de processonar convidant a reflexionar sobre els set dolors de Maria a mesura que es vesteix la Mare de Déu amb set peces de roba que els identifiquen.

En certa manera s’imita el ritual de vestició de les reines de la Casa d’Àustria i s’uneix l’acte en si amb la reflexió i la pregària a la mateixa Capella dels Dolors. La vestició serà dimarts a dos quarts de nou del vespre.

Tres dies, tres processons

Abans d’arribar a aquesta novetat, el primer dels dos caps de setmana de la Setmana Santa local té el protagonisme ben distribuït entre confraries i germandats. Divendres hi ha la Processó de Maria al peu de la Creu entre Santa Maria i la casa de la Germandat del Captiu i els Dolors a l’Avinguda Perú. Dissabte, dit de Passió, hi ha la processó de la Coronació d’Espines que recorre tota la demarcació de la parròquia de Sant Pau i Sant Simó i diumenge a la tarda hi ha una de les processons més esperades del calendari i buc insigne del Diumenge de Rams mataroní: la del Prendiment.
Jesús Captiu és el gran protagonista, amb el pas amb més pes i solera de la Setmana Santa local, l’escenificació a la Plaça de Santa Maria primer i després el recorregut pels carrers del Centre amb especial atenció a la pujada a corre-cuita de les Escaletes davant centenars i centenars de persones.

Pregó i Saetes

Més enllà de les processons, el primer cap de setmana dins el “Pòrtic”, que inclou el programa de la Set­mana Santa, ve marcat per dues cites més clàssiques a càrrec de les germandats del Nazareno i la Mare de Déu de l’Esperança. La primera és dissabte amb el Pregó de la Set­mana Santa a Maria Auxiliadora a càrrec de Javier Lechuga. La segona, diumenge de Rams al migdia, és la Matinal de Saetes que arriba a la seva 26a edició.