Per Sant Jordi, lectures mataronines

Un any més, les parades de llibres s’omplen d’autors de la ciutat i la comarca

Un any més, les parades de llibres s’omplen d’autors de la ciutat i la comarca. Anem a fer-ne un repàs:

 ‘L’aire que respires’ Care SantosEditorial Planeta

L’èxit de la novel·la ‘Habitacions tancades’, amb 70.000 exemplars venuts, no ha deixat descansar la mataronina Care Santos, que al febrer va presentar la seva darrera obra, ‘L’aire que respires’. Santos ha escrit una novel·la dedicada a Barcelona i als llibres, que parteix del present per endinsar-se en el passat d’una història commovedora. La Virgínia hereta la llibreria Palinuro i entre el munt d’exemplars i papers que havia acumulat el seu pare, i al costat de la Carlota, descobreixen un llibre que havia format part d’una de les biblioteques més sibarites de la Barcelona napoleònica. Un llibre que explicava la història d’un soldat reclutat, Filippo Brancaleone, per Napoleó que es converteix en tocacampanes de l’església de Santa Anna i que serveix d’excusa per retratar la Barcelona del segle XIX. Amb aquesta darrera novel·la, Santos ja n’ha escrit set, a més de nombrosos llibres per a joves.

‘‘La memòria d’Esteve Albert’’ Esteve AlbertLa Voliana Edicions

La Voliana Editorial presenta aquest Sant Jordi un llibre arrelat a la comarca del Maresme i a Catalunya. Es tracta de ‘La memòria de l’Esteve Albert’, un recull de set escrits inèdits d’Esteve Albert sobre sis personatges destacats de la història catalana: Manuel Serra i Moret, Josep Carner, Joan Peiró, Pau Casals, Antoni Comas i Josep Puig. Des de l’editorial, consideren que “és molt útil publicar aquests textos d’un autor tan important dins l’activisme cultural, catalanista i independentista en el pensament català”. Per a posar en valor la tasca d’aquests personatges, Josep Puig ha realitzat un treball de recerca sobre tots ells que ajudaran a donar-los a conèixer al públic lector. Tots els textos formen part de la memòria històrica de Mataró i el Maresme i ajuden a interpretar-la, principalment perquè es fa referència a d’altres personatges també clau com Verdaguer, Pous i Pagès, Josep Irla o Pompeu Fabra.

‘‘Reflejos de Bisturí’’ de Manuel Salas GuerreroEditorial Círculo Rojo

De novel·les ambientades a Mataró en proliferen però en la majoria de casos són ambientades en la ciutat històrica, en perspectiva de fa anys i panys. L’editorial Círculo Rojo presenta la novel·la d’un metge forense mataroní Manuel Salas Guerrero que ofereix una trama captivadora a ‘Reflejos de Bisturí’. Una altra opció per aquest Sant Jordi.Una sèrie d’assassinats rituals desencadenen la preceptiva investigació que recau sobre la policia i sobre una forense de caràcter peculiar i de verb afilat. A la vegada que es succeeixen els esdeveniments es va modificant la visió que tenen de sí mateixa i el seu plantejament vital. Aquesta investigació s’emmarca en una descripció realista de la medicina forense actual i mantenen una inquietant tensió fosca durant tota la trama desencadenant en un final sorprenent. La novel·la està ambientada a Mataró i els assassinats passen en diferents punts de la ciutat i la recerca és a càrrec de Mossos d’Esquadra.

‘Ètica i èxit’ Revista ValorsEditorial PROTEUS

La revista ‘Valors’ ha impulsat un llibre reflexiu sobre el binomi èxit i ètica. I amb aquest mateix títol, ‘Ètica i èxit’, els responsables de la revista entaulen conversa amb famosos de l’escenari català i espanyol per deixar enrere la premissa que actualment regna: “l’èxit s’aconsegueix obviant les actituds ètiques”. Amb aquest objectiu a l’horitzó, Valors parla amb deu personatges mediàtics i de diferents àmbits de la talla de Judit Mascó, Ana María Matute, Iñaki Gabilondo o Roser Capdevila, així com també amb Pau García-Milà, Andrés Rábago, Joan Roca, Lluís Bassat i Teresa Perales. El llibre és un projecte col·laboratiu finançat per 140 micromecenes que han fet les seves aportacions a través de la plataforma Verkami. L’edició del llibre forma part de la celebració dels 100 números de la revista.

‘‘Quan cremàvem les fàbriques’’ de Jordi CarbonellEditorial GREGAL

L’escriptor Jordi Carbonell es passeja pel Mataró del segle XIX a través d’aquesta novel·la històrica breu titulada ‘Quan cremàvem les fàbriques’. I ho fa mitjançant una fluïdesa narrativa, que permet el lector endinsar-se en el neguit humà i social que va provocar la industrialització a Mataró. La Segona Revolució Industrial de finals del segle XIX va permetre la industrialització de les ciutats. Un dels pols industrials d’Europa era la ciutat de Barcelona i, per la seva proximitat, Mataró es va convertir en un dels centres tèxtils més importants de Catalunya. Aquest factor sumat a la seva bona comunicació a través del ferrocarril inaugurat el 1848, van afavorir la industrialització de Mataró, narrada en aquest llibre. L’escriptor Jordi Carbonell, nascut a Mataró i cirurgià d’ofici, va publicar ja una altra novel·la històrica ambientada a la capital del Maresme el 2011, ‘El temporal de les faves’.

‘‘Silencios rotos’’ Toni AlemanyIC Editorial

Una altra de les propostes pensades per aquest Sant Jordi és la que porta l’escriptor Toni Alemany. ‘Silencios Rotos’ és una obra que s’endinsa en la fosca època de la postguerra espanyola, moment en què es va controlar la població mitjançant la violència, la repressió i l’assassinat. La novel·la parteix de dos personatges sense escrúpols, un alcalde feixista nomenat pel règim i el seu ajudant, que sembren la por i cadàvers a Pont Salat, un poble inventat, per recuperar els diners que sospiten ocultaven les administracions republicanes de la localitat. A posteriori, una estudiant destapa l’entrellat investigant el passat de la seva família i descobreix així una trama de corrupció i enganys amb un final inesperat.Toni Alemany és un escriptor de vocació tardana interessat en la filosofia, autor d’una altra novel·la que porta per títol ‘VerbiGràcia’.