Què sonava durant la revolució industrial?

Aquest dissabte s'estrena a Can Gassol l'espectacle "Fàbriques de Sons. Cors a l'època industrial" amb la Coral Cantiga i el Cor Ciutat de Mataró

  • Marta Gómez
  • Dijous, 06 Octubre 2016 09:58

Fàbriques de sons

A la Catalunya romàntica cantava tothom. Els homes i les dones del tèxtil, els qui havien d'emigrar, els mariners, els camperols... però ara s'ha oblidat tot allò que es cantava. Per reivindicar tot aquell univers sonor arriba "Fàbriques de sons. Cors a l'època industrial".

Aquest és el títol de l'espectacle musical, audiovisual i coreogràfic que presenta el Centre de Creació d'Arts Escèniques de Can Gassol. La cita és aquest dissabte, dia 8, i l'emplaçament no és una casualitat. I és que es va buscar un espai que hagués estat fàbrica industrial durant la revolució industrial a Catalunya.

"És un projecte que fa un any i mig va començar a tirar endavant", explica el director escènic Josep Rodri al Tot Mataró. "Va ser el Cor Ciutat de Mataró qui, en un espectacle que van representar dins de Can Marfà, els va agradar molt l'espai. A partir d'aquí vam treballar amb aquesta idea", relata Rodri.

També intervenen Jaume Calsapeu, la ballarina Marta Dalmau, Víctor Valls al piano, Sònia Zurriaga a l'acordió, Elisenda Ardèvol com a solista i Jordi Cuyàs a la part audiovisual

Fer història musical

L'objectiu, a més a més, queda clar: "S'intenta fer història musical, poemes de l'època, tota l'efervescència de llavors".  És per aquest motiu que el Cor Ciutat de Mataró i la Coral Cantiga posaran veu i sentiment a moltes de les cançons de l'època amb la direcció musical de Jordi Lluch i Josep Prats i l'assessorament musical de Francesc Cortès. "Volem donar a conèixer el repertori de l'època, l'època en què tot comença a bullir, l'època del noucentisme, del romanticisme... ho enllacem amb l'època de la formació dels cors populars en l'àmbit europeu i els cors Clavé a Catalunya" assegura.