"És un conte sense història, circ sense proesa"

Entrevistem Marcel Escolano, membre de Los Galindos, que porten ‘Maiurta’ aquest cap de setmana a Can Gassol i preparen un assaig obert del nou espectacle

  • Marta Gómez // Foto: cedida
  • Divendres, 11 Març 2016 00:00

Cultura 2014/2015, MaiurtaEspectacle sorprenent.

És un espectacle que es podrà veure a dins de Can Gassol però no com esteu acostumats, us trobareu un espai escènic ocupat amb una iurta de tipus mongol. Els espectadors hauran d’entrar dins de la iurta, que fa 9 metres de diàmetre. És una experiència propera i de proximitat, molt íntima. Té moments molt poètics i grotescos, moltes qualitats que es passegen per aquesta hora de durada de l’espectacle, del viatge.

Com és Maiurta?

Maiurta és un joc de pallassos, música en directe. És un homenatge a les relacions generacionals, oficis artesanals i cultures nòmades. Inclou a totes les persones amb sensibilitats. Els nens reaccionen d’una manera, els joves d’una altra, els grans i els més vells també. Tothom té el seu lloc.

La música és en directe.

Sí, la música és del maresmenc Marc Vila, de Tiana. La banda sonora de Maiurta és preciosa, és escenografia amb una textura intangible. És l’escenografia sonora de tot el que passa a l’espectacle, un complement meravellós. És un valor afegit, una banda sonora molt especial.

És un espectacle familiar?

És un espectacle per a tots els públics i és una de les reivindicacions que fem des de Los Galindos, que no només és per a les famílies, és per a tothom. Ens agrada molt treballar amb tot tipus de públic i com més barrejat, més fantàstic.

Espectacularitat o missatges?

Ni l’espectacularitat ni missatges. Maiurta és un conte sense història i un circ sense proesa. Inqüestionablement però és circ. La gent entra i diu “he estat al circ”, però no han vist res de circ i alhora han vist moltes coses, mentre altres se les han imaginat. Recomanem que la gent vingui sense idees preconcebudes i preparats per entrar en el joc.

El circ està en auge?

Segurament sí, fa molts anys que som molta gent fent coses i generant projectes i sinergies. Cada any surt gent amb inquietuds per anar a estudiar a l’estranger o generar més projectes. També Cronopis de Mataró ha sorgit d’aquestes inquietuds. Rotundament sí, hi ha un auge generalitzat de les famílies que eduquen directament amb el consum i la pràctica del circ i la gent descobreix que és interessant veure-ho i participar-hi.

El pròxim espectacle també el prepareu a Mataró?

Sí. El pròxim espectacle l’iniciarem després d’aquest cap de setmana. De fet, iniciarem una primera vivència d’un inici de gestació d’un nou projecte. Per què? Doncs perquè tenim la inquietud d’iniciar-lo. Maiurta ja és el sisè any que està en gira. Estem en un moment de recerca personal i experimentació. Ha sorgit la possibilitat de poder fer aquesta estada realitzant un moment de vivència i concentració de recerca. Estem molt contents de poder fer-ho a Mataró.

El dia 3 d’abril, assaig obert.

Sí, el 3 d’abril. De la mateixa manera que puc garantir i assegurar que aquest cap de setmana serà una gran experiència, el 3 d’abril no sabem què en sortirà.