El quart ‘Fet a Mataró’ aposta per divulgar el llenguatge escènic contemporani

El certamen consolida Can Gassol i el situa dins el circuit d’espais de creació de Catalunya

  • Mireia Biel /Fotos: Anna Aluart
  • Dilluns, 13 Gener 2014 13:25

Fet a Mataró

La quarta edició del cicle ‘Fet a Mataró’ porta a Can Gassol un seguit d’espectacles de diverses disciplines artístiques vinculats al llenguatge contemporani, amb la doble voluntat de dotar-lo d’un espai on el públic el pugui conèixer i l’artista el pugui expressar. El ja consolidat certamen busca entrar a circuits de representacions catalans, un fet que es reforça amb la programació variada que presenta pel primer semestre de l’any.

Tere Almar, tècnica de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, va resumir, en la presentació del cicle, els dos objectius d’aquesta quarta edició: “Consolidar l’espai de creació de Can Gassol per incorporar-lo als circuits de creació escènica de Catalunya i divulgar el llenguatge contemporani”.

Fet a Mataró

Recerca de complicitats
El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, va remarcar que “cal treballar per promocionar un equipament com Can Gassol, sovint no prou conegut, per posicionar-lo dins les rutes artístiques de Catalunya”.  Al que Almar va afegir que “s’estan buscant complicitats amb altres ciutats de Catalunya com Terrassa, Lleida, Barcelona o Olot per tal de generar un circuit de creació en el qual els nous projectes hi tinguin cabuda”.

D’altra banda, Almar va especificar que “el Fet a Mataró s’ha de convertir en un espai on els creadors contemporanis puguin apropar-se al públic i fer més accessible un llenguatge sovint complex, però que ha assumit un risc d’investigació que val la pena descobrir”. Una sèrie de projectes, nou en total, que es presentaran a Mataró des d’aquest cap de setmana i fins al juliol, en una programació que combina espectacles amb segell mataroní amb d’altres que busquen la projecció internacional, part de la creació dels quals s’haurà fet a la ciutat.

Segell mataroní
El mataroní Xavi Estrada donarà el tret de sortida del cicle aquest cap de setmana amb ‘Nidea’, un espectacle interdisciplinar sorgit com a Treball de Final de Grau de l’Institut del Teatre que “reflexiona al voltant del món interior i dels sentiments i emocions que ens genera construir un projecte”. La companyia INsomnes de Carla Pérez i Bàrbara Martín portarà ‘Hebe’ a Can Gassol el 2 de febrer, per “ballar, amb un toc d’humor, i parlar sobre les pors i les angoixes de dues joves davant del pas del temps”. També en l’àmbit de la dansa, la companyia 3 cossos estrenarà ‘Endistància’ el 29 de juny.

Fet a Mataró

El 9 de març el públic podrà gaudir de ‘Réfugiée poétique’ de la francesa resident a Argentona Claire Ducreux, mentre que els Daraomai-Zuid estrenaran ‘Vals-Blessé (E)’ el cap de setmana que ve, després d’haver fet un assaig obert ja a Can Gassol el passat mes d’octubre.

Projecció internacional
Pel que a les propostes amb projecció internacional, destaca la del ballarí Cesc Gelabert que vindrà a Mataró a finals de febrer per fer un assaig obert, al Teatre Monumental, del seu darrer muntatge ‘La cova de la pedra del cel’ al costat de la japonesa Chieko Kojima. Una mica abans, el 15 de febrer, es podrà veure el nou ‘Cabaret petrificat’ d’Escarlata Circus i l’1 de maig, Playground presentarà ‘Monstres’, tots dos en assajos oberts. Per últim, Sabine Dahrendorf farà un tastet del nou espectacle, encara sense títol i basat en textos de Perejaume, que estrenarà al Festival Grec.