Marcat accent local en la tercera edició del cicle ‘Fet a Mataró’

Set espectacles conformen el certamen que acollirà el centre de creació escènica de Can Gassol

  • Mireia Biel
  • Dilluns, 16 Setembre 2013 13:34

La presentació del cicle 'Fet a Mataró'

Can Gassol obre les portes de nou al cicle Fet a Mataró per acollir fins a set espectacles amb un clar accent mataroní. Es tracta de set noves iniciatives que es presentaran a Mataró, on podran lluir les mostres a Can Gassol, l’espai de creació escènica de Mataró. La cita pràcticament coincideix amb l’inici de la temporada estable al Teatre Monumental. El cicle s’inaugurarà el 27 de setembre i s’allargarà fins al 20 de desembre.

La Direcció de Cultura ha presentat la tercera edició del cicle Fet a Mataró que acollirà Can Gassol. Un certamen que enguany presenta un cartell eclèctic, amb varietat de propostes que van des del teatre de text a propostes multidisciplinàries passant pel circ o la dansa. Tere Almar, tècnica d’Arts Escèniques de l’Ajuntament de Mataró, ha detallat que el denominador comú de les propostes és “la recerca de projecció nacional que tots els projectes busquen i l’accent mataroní del cicle”.

Cicle variat

La companyia Muda estrenarà el cicle el 27 de setembre amb un muntatge multidisciplinar titulat ‘Proporcions perdudes’, en el qual reflexionen sobre la condició humana i el pas del temps a través de la dansa, la música i la poesia. El curtmetratge ‘Llums d’estiu’ saltarà a la pantalla el 28 de setembre, dia que servirà també per pràcticament presentar la productora ‘Escena 0’, formada per estudiants d’entre 15 i 16 anys que treballen sense pressupost. A continuació, serà el torn dels ‘Daraomai-Zuid’ amb ‘Vals-Blessé(e)’, una experiència de circ col·lectiva que s’endinsa en la naturalesa humana.

El cap de setmana del 25 i 26 d’octubre, Moisès Maicas prendrà l’escenari amb ‘Meitat i meitat’, una obra al límit de la moral de Daniel Keene que el mataroní ha adaptat amb els actors Pere Anglas i Xavier Alomà. A mitjan de novembre, Toni Grané i Núria Serra presentaran ‘Ballant Espriu’, un espectacle de dansa que desgrana elements del poeta i converteix els seus versos en moviments. La dansa també serà a Mataró al desembre, amb ‘Caída libre’, de Joan Català, un artista revelació a la darrera Fira Tàrrega, que combina el circ, la veu i el gest en aquest muntatge.

Can Gassol i el ‘Fet a Mataró’, consolidats

El cicle ‘Fet a Mataró’ és, segons afirmen des de l’Ajuntament, “l’aparador per mostrar el treball que les companyies realitzen a Can Gassol i està plenament consolidat en la seva tercera edició”. Així mateix, l’espai que acollirà els espectacles, Can Gassol, és, segons l’Ajuntament, “un espai assentat on els artistes poden crear, assajar, equivocar-se i rebre un feedback del públic positiu per a representacions posteriors”.

Almar, d’altra banda, també ha assegurat que “es tracta d’una aposta important que fem des de l’Ajuntament” i ha posat especial atenció al "suport que volem donar a joves artistes perquè en temps difícils hem de donar suport la gent que té ganes de crear i investigar en llenguatges”.

Establir un circ de Nadal
El cicle Fet a Mataró recupera també un espectacle que ja es va presentar el Nadal passat. La companyia ‘Ytuquepintas’ aterrarà a la ciutat el 20 i 21 de desembre amb ‘Per un desig’, una proposta que mescla elements de circ, art amb sorra i música en directe. Segons Almar, aquesta és una iniciativa “amb projecció de futur”, atès que “tenim la intenció de seguir fent passos perquè la ciutat tingui un circ per Nadal apte per tots els públics”. Així, Mataró s’equipararia a altres poblacions del territori que ja tenen un espectacle d’aquestes característiques a la vora de les festes de Nadal.