Experiència consolidada

El Teatre Monumental acull la VI Mostra de Teatre Juvenil

La setmana passada, de dilluns a divendres, van tenir lloc al Teatre Monumental les representacions de la Mostra de Teatre Juvenil amb la participació de tots els instituts de Mataró. L’edició d’enguany, que ja és la sisena, ha permès tornar a constatar que la proposta està ja plenament consolidada. Es tracta d’una experiència pionera a Catalunya mitjançant la qual els sis centres públics d’ensenyament secundari de la ciutat realitzen un crèdit optatiu en què els alumnes, sota el guiatge dels seus mateixos professors, s’inicien en el llenguatge i les tècniques teatrals i treballen una obra per a ser escenificada públicament cap a finals de curs, en el marc de la Mostra. L’organització va a càrrec del Patronat Municipal de Cultura, que també facilita als instituts l’assessorament de l’Enric Domingo, un reconegut especialista en pedagogia teatral.

Més de cent joves actors i actrius han participat en els espectacles presentats aquest any. Per a la majoria ha estat la primera vegada que han pujat a un escenari i, fins i tot, el primer contacte amb l’art i la literatura teatrals. El repertori de les representacions ha estat molt variat, des de peces de dramaturgs clàssics, com Aristòfanes, Brecht o Molière, o d’altres de contemporanis, com Josep M. Benet i Jornet o Gerard Vázquez, fins a textos de creació col·lectiva, o guions adaptats d’obres narratives d’altres autors, com Jules Verne.

Les posades en escena han resultat també molt diverses i han evidenciat el grau d’implicació de cadascun dels centres docents, amb aportacions interessants que han enriquit els treballs interpretatius. En aquest capítol es poden citar els moviments coreogràfics i els decorats de l’IES Pla d’en Boet, la recreació textual feta per l’IES Puig i Cadafalch, la bona caracterització de tipus presentada per l’IES Thos i Codina, els moviments corals, el figurinisme i la música en directe de l’IES Miquel Biada o la banda sonora, la seqüenciació narrativa i el vestuari acurat de l’IES Alexandre Satorras. També ha estat més notable aquest any la presència entre el públic de companys, famílies i professorat dels nois i noies protagonistes, així com d’alumnes d’altres instituts. En resum, una experiència satisfactòria i ben valorada per tothom.