La Casa de la Música s’uneix a les Creatives Commons

Aquestes noves llicències van sorgir per a dotar l’artista de més llibertat i facilitar la difusió de l’obra

La Casa de la Música Popular ha vist amb bons ulls la recent aparició de les llicències Creative Commons, com una bona via per a la difusió i potenciació de la música. Aquestes noves llicències han sorgit arrel d’un moviment d’oposició al copyright que ha revolucionat el tema dels drets de propietat a internet. És per aquesta raó que la Casa ha programat pel proper 12 de maig un concert i una xerrada emmarcats en una festa de presentació de les Creative Commons a la ciutat.

La iniciativa sorgeix per l’aparició del recopilatori ‘Música Lliure’, presentat la passada setmana a Barcelona amb la participació dels principals impulsors d’aquestes llicències a Catalunya i dels editors del CD, la revista Enderrock i la FOBSIC (Fundació Observatori per la Societat de la Informació a Catalunya). ‘Música Lliure’ neix sota llicències Creative Commons i “proposa una via per difondre àmpliament la creació en un marc legal que protegeix la propietat intel·lectual, dóna llibertats als artistes i facilita la indústria”. Al CD hi han participat dinou artistes catalans i un de brasiler, Gilberto Gil, ministre de Cultura del seu país i un dels principals impulsors de les noves llicències.

Les Creative Commons apareixen dins el marc legal de la creació amb la intenció de millorar la distribució, modificació, difusió i reconeixement de l’obra de l’autor, sense haver de limitar i restringir el seu ús a qualsevol persona que vulgui utilitzar aquella creació per a fins propis. Pel que fa a l’àmbit musical, les llicències proporcionaran més llibertat a l’artista en aspectes que fins ara gestionava l’SGAE i que dificultaven la seva difusió.