La robòtica centra la desena edició de la Trobada de ciència-ficció

El record a ‘El planeta prohibit’ i els Premis Manuel de Pedrolo són dos dels esdeveniments més destacats

Que ningú s’espanti en saber que aquest cap de setmana Mataró està ple de robots, científics i naus espacials. No es tracta de cap bogeria ni revolució científica. Sinó que la ciutat acull la seva trobada de ciència-ficció. I és que enguany, la Trobada de ciència-ficció de Mataró arriba a la desena edició. La robòtica serà l’eix central de la trobada d’enguany, una cita que també vol aprofitar l’ocasió per recordar un clàssic d’aquest gènere, “El planeta prohibit” (Forbiden Planet). La pel·lícula de Fred McLeod Wilcox es va fer a Estats Units l’any 1956 i s’ha convertit en protagonista d’aquesta trobada en motiu del seu cinquantè aniversari. “El planeta prohibit” es va projectar la nit del passat dijous 9 de març al Monumental i va ser la protagonista d’un col·loqui posterior dirigit per Toni Segarra.

Premis Manuel de Pedrolo
L’altre plat fort de les jornades és el lliurament dels premis de literatura Manuel de Pedrolo. Els premis es lliuraran el diumenge al migdia, en un acte que comptarà amb la presència de la filla de l’autor d’obres com “El mecanuscrit del segon origen” i que dóna nom al certamen. A més, els IX Premis Manuel de Pedrolo, ciutat de Mataró de narrativa de ciència-ficció compten enguany amb una novetat, la convocatòria a dues categories diferents: novel·la curta i relats. Els guanyadors del concurs aconseguiran una remuneració en metàl·lic i veuran publicades les seves obres a la col·lecció de ciència ficció de Pagès Editors, l’única col·lecció del gènere que es fa en català.

Però la trobada donarà per molt més. El bestiar de la ciència-ficció, la literatura del gènere per a joves, personatges com el professor Tornasol i Harry Potter i els fenòmens paranormals són alguns dels temes que es tractaran en aquesta trobada. Altres xerrades se centraran en temes com la sociologia mediambiental o la recerca robòtica. La Trobada de ciència ficció de Mataró va néixer ara fa deu anys amb l’objectiu de convertir-se en un punt de reunió anual per al debat i la trobada entre els aficionats a la fantasia i la ciència-ficció a Catalunya. Les jornades són gratuïtes i se celebren dissabte 11 i diumenge 12 a Can Palauet, tot i que els actes previs van començar ahir dia 8 de març.

Programa de la Trobada
Dissabte 11 de març
9.30h: Inscripcions i lliurament de credencials.
10h: Xerrada “Robots, cyborgs, clons, androides i més bestiar a la literatura de ciència-ficció” per Miquel Barceló.
11.30h: Xerrada “Una ullada a la ciència-ficció juvenil” per Montserrat Galícia.
13h: Xerrada “Del professor Tornasol fins a Harry Potter: entre la ciència i la màgia” a càrrec de Lluís Fonseca.
14.30h: al restaurant L’Atzucac. Dinar de la Trobada.
17h: Taula rodona “l’obra d’Àngel Torres Quesada” amb Eduard Gallego, José Luis González i Joan Antoni Fernández.
18.30h: Xerrada “Fenòmens paranormals i esperits malignes al cinema” per Manuel Moreno.
20h: Conferència “Cuando a eso de la ciencia ficción no sabían cómo llamarla (Breve historia de las novelas de veinte reales)” per Àngel Torres Quesada.

Diumenge 12 de març
9.30h: 1a Assemblea de la Societat catalana de ciència-ficció i fantasia.
11.00h: Xerrada “L’estat actual de la recerca robòtica” per de Carme Torras.
12.15h: Xerrada “Sociologia mediambiental a la ciència-ficció” per Louis Lemkow.
13.30h: Lliurament de premis als guanyadors dels IX Premis Manuel de Pedrolo.
14.30h: al restaurant L’Atzucac. Dinar de la Societat catalana de ciència-ficció i fantasia.