Poemes, cartes i cançons de Bertolt Brecht al Monumental

Moisès Maicas dirigeix ‘La fira de l’amor’ que s’estrenarà el proper 17 de març

El Teatre Monumental serà el proper 17 de març l’escenari de l’estrena de l’obra ‘La fira de l’amor’ basada en poemes, cartes i cançons de Bertolt Brecht, la vessant més desconeguda de l’obra del dramaturg alemany. L’espectacle, dirigit per Moisès Maicas i amb la direcció musical d’en Genís Mayola, serà protagonitzat per Roger Pera, Lourdes Fabrés i Elisenda Renom. Un quartet de músics –piano, fagot,flauta i clarinet– i la Coral de tres Rals –formada per cantants procedents de diverses corals maresmenques– interpretaran les peces musicals de Kurt Weill, Hanns Eisler i Paul Dessau, tres dels compositors que van col·laborar més estretament amb Brecht. ‘La fira de l’amor’ permetrà al públic mataroní conèixer part de l’obra del dramaturg inèdita en català quan es celebra el 50è aniversari de la seva mort.

Bertolt Brecht, més conegut per les seves composicions teatrals, deixa patent en aquest relats el seu paper com un dels més destacats poetes alemanys del segle XX. “Es presenta un Brecht íntim, amb una sensibilitat poètica extraordinària i amb una ironia mordaç respecte a l’amor”,va explicar Moisès Maicas durant la roda de premsa de presentació de l’espectacle. La música en directe del quartet, la participació de la Coral dels Tres Rals i els tres intèrprets son els vehicles dels que es serveix Maicas per comunicar Brecht amb el públic, tot recolzat en el “sentit dramàtic” inherents a les poesies del literat alemany.

Ambient íntim
‘La fira de l’amor’ es representarà amb el públic a l’escenari del Monumental, per tal d’aconseguir un “ambient íntim i de complicitat entre els actors i el públic”. Bàsic per crear l’ambient resulta la vessant musical del muntatge. Genís Mayola va descriure un “espectacle impregnat de musicalitat en el que existeix un petit pas del poema a la música”. Veus i música s’interpretaran “a pèl”, sense micròfons, en la cerca de l’autenticitat de l’espectacle i la proximitat amb els assistents. “Les cançons són perfectament assimilables per qualsevol tipus de públic” va afegir Mayola tot destacant la vigència de l’obra de Weill, Eisler i Dessau, els tres grans compositors que van col·laborar amb Brecht al llarg de la seva carrera teatral.

En total més de 45 persones, que participen en el muntatge, tenen un important lligam amb Mataró i el Maresme, el que no ha fet més que augmentar el suport del Patronat Municipal de Cultura a l’espectacle. ‘La fira de l’amor’ compta també amb el suport de l’Institut d’Indústries Culturals del Departament de Cultura i de Caixa Laietana. El Teatre Monumental acollirà l’obra el 17 de març a les 10 del vespre i el 18 de març a les 7 i a les 10 del vespre. Durant els mesos de juny i juliol l’espectacle es representarà al Versus Teatre de Barcelona, en el marc del Festival La Torna del Grec.