ERC demana que els papers de Salamanca es mostrin a Mataró

El grup vol que la ciutat se sumi a les que acolliran l’exposició un cop abandoni el Palau Moja

El grup municipal d’Esquerra Republicana ha proposat al govern de la ciutat que Mataró sigui una de les ciutats acollidores de l’exposició dels papers de Salamanca. I és que un cop l’exposició surti del Palau Moja de Barcelona, on s’allotja actualment, començarà una gira per algunes ciutats de la geografia catalana.

“El retorn dels documents confiscats a Catalunya” és el veritable nom d’aquesta exposició que recull alguns dels documents confiscats durant la Guerra Civil per les tropes de Franco a la Generalitat republicana i a altres institucions catalanes. ERC ha demanat a l’ajuntament que la ciutat se sumi a les que ja han sol·licitat poder ser seu d’aquesta exposició.

Exercir de capital cultural
Des d’Esquerra s’explica com aquesta exposició és una bona oportunitat de contribuir a la memòria històrica de la ciutat i del país. A més, al·leguen que d’aquesta manera Mataró exercirà la seva funció de capital també en l’àmbit de la cultura, acostant aquests documents històrics als mataronins i a la resta de gent de la comarca.

“El retorn dels documents confiscats a Catalunya” es va inaugurar el passat 4 de febrer i es podrà veure al Palau Moja de Barcelona fins el 14 de març. La mostra reuneix una selecció de 119 documents, 82 dels quals són originals extrets de les 500 caixes que ha retornat l’arxiu de Salamanca. L’exposició està estructurada en diversos àmbits. Així, es parla des de la finalitat repressiva per la qual el franquisme va requisar els documents, fins a la crònica del procés de reivindicació des del 77 fins ara. Un cop s’acabi el seu periple per ciutats catalanes, tots els documents es classificaran a l’Arxiu Nacional de Catalunya a Sant Cugat.