Les cançons antigues de la ciutat reviuen gràcies a un disc

Avui dijous es presenta el recopilatori titulat “Les Cançons de Mataró”

Recuperar cançons antigues de Mataró de finals de segle XIX, però fent-ne una reinterpretació. Aquest és l’objectiu del recopilatori “Les Cançons de Mataró”, enregistrat per un gran nombre de formacions musicals de Mataró o lligades a la ciutat. Un disc compacte que es presenta aquesta tarda amb una “festa-concert” a les vuit del vespre al teatre del Casal de l’Aliança, el mateix espai on es va enregistrar aquest mes de novembre, i ha comptat amb la col·laboració de La Casa de la Música Popular.

Tot va començar gràcies als hereus del Joan Tomàs i Esteve Albert, que van descobrir a les golfes de la família del Mestre Tomàs –director de corals i que va participar en diferents àmbits de la música popular– l’Obra del Cançoner popular i li van voler treure la pols de la millor manera possible. Primer van aconseguir editar el llibre gràcies a la col·laboració de l’associació Els Garrofers i després va sorgir la idea de recuperar-les musicalment gràcies a la iniciativa de Jaume Arnella. Va ser ell qui va engrescar a Rafel Mitjans, i Jordi Tarradellas i Dani Àlvarez de la Coixinera, i tots junts van començar a “tirar del carro” per fer realitat aquest projecte que ara veurà la llum.

Cançons del XIX enregistrades el XXI
“La gràcia és que les cançons que es cantaven a finals de segle XIX, començaments del XX, la gent se les ha fet seves amb el so d’avui en dia. Per exemple, Paté de Ron, n’ha adaptat una al so de la rumba, i Relk ha aportat un toc d’electrònica”, ens explica Dani Àlvarez. En total són 25 cançons antigues –agrupades en 17 temes en el disc– escollides d’entre les més de 200 partitures que es van trobar dels originals manuscrits.

A banda del fet purament musical, un altre fet a destacar és haver aconseguit unir tanta gent amb un objectiu comú. “Estem contents perquè hem arribat a aglutinar gent molt diferent, en total hi han participat més de 200 persones, amb algunes col·laboracions molt destacables”. Ara mateix el resultat encara és una incògnita ja que el CD es troba editant-se i el concert en preparació, però no hi ha dubte que tot l’esforç fet es mereix una bona resposta dels mataronins. La cita: el proper dijous 22 al Teatre del Casal.

b> Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. // Mataró Notícies