El Monumental engalanat entrega el Premi SGAE de Sardanes 2005

El compositor gironí Ultano Gómez es va fer amb el primer premi

El Teatre Monumental va ser ahir diumenge l’escenari de la gala de la 14a edició del Premi SGAE de Sardanes 2005. El compositor gironí Ultano Gómez i Ponsetí va ser guardonat amb el primer premi en aquesta edició en la que es va retre homenatge al compositor Honorat Vilamanyà i Serrat (Ripoll 1905 - Mataró 1963) amb motiu del centenari del seu naixement.

La Societat General d’Autors i Editors (SGAE) i la Fundació Autor convoquen anualment el premi amb l’objectiu d’impulsar la creació de noves composicions de sardanes i difondre la tasca creativa dels autors que s’expressen en aquest gènere musical. Enguany Mataró, recollint el relleu de Palamós, va ser la ciutat elegida per entregar els premis 2005. L’acte, que comptava amb la participació de la Cobla Mediterrània, sota la direcció de Bernat Castillejo, es va iniciar amb la interpretació de l’obra guanyadora l’última edició, ‘A contrallum’ del compositor Víctor Manuel Cordero, així com de les quatre sardanes finalistes d’aquest any.

Homenatge a honorat Vilamanyà
A continuació, ‘L’estrany estrellat’, obra del compositor homenatjat Honorat Vilamanyà va sonar al Monumental per donar pas a la vídua d’aquest, Mercè Sala, i als seus fills, Yago i Antoni, que han recollit una placa commemorativa de la mà de Josep Solà, membre de la junta directiva de la SGAE. Vilamanyà, malgrat nàixer a Ripoll va estar molt arrelat a la capital del Maresme en els últims anys de la seva vida.

A la segona part de l’acte, el jurat va fer públic el nom del guanyador de la 14a edició, el compositor Ultano Gómez i Ponsetí per la sardana titulada ‘La primera volada’ i els tres accèssits per Joan Lluís Moraleda (‘A flor de llavi’), Francesc Teixidor (‘El carreró de dos rals’) i Marc Timón (‘El somni de la princesa Nerídia’). Després, dels parlaments d’agraïment dels representants de l’SGAE, Josep Solà i Ramón Muntaner, i de l’alcalde de la ciutat Joan Antoni Barón es va retornar a la vessant més purament musical amb la repetició de la sardana guanyadora i el record al compositor sardanista Ricard Viladesau amb la interpretació de ‘Mataró del Maresme, la flor’.

La interpretació de ‘La nostra puntaire’, ‘Imatges’, ‘El vaixell il·luminat’ i ‘ Joguets de fira’, totes sardanes d’Honorat Vilamnyà van posar el punt i final a l’homenatge i a la gala al Teatre Monumental.