Mostra de Cinema: Avui divendres ‘El cielo gira’

Visió personal de Mercedes Álvarez sobre la desaparició del poble que la va veure nàixer.

  • Divendres, 11 Novembre 2005 01:00
‘El cielo gira’ és un documental sobre els últims dies de Aldeaseñor, un poble de Sòria condemnat a desaparèixer per la progressiva marxa dels seus habitants. Mercedes Álvarez, alumna de José Guerin, i originària d’Aldeaseñor, presenta aquest film que es troba entre el documental, el diari personal i la poesia. La realitzdora reflexiona a la seva opera prima sobre l’inexorable pas del temps i les empentes que fan avançar la història. En col·laboració amb el pintor Pello Azketa, també natural de la localitat soriana, Álvarez reconstrueix la història quotidiana d’aquest petit poble i dels seus habitants.

A Aldeaseñor només hi resten en l’actualitat 14 habitants, l’última generació d’un poble amb més de mil anys d’història que s’extingirà sense fer soroll i sense deixar cap més testimoni. El film estableix un parel·lelisme entre la situació dels veïns, el futur dels quals desapareix i es dilueix, i la pròpia experiència d’Azketa, que pateix una malaltia que el deixa progressivament cec.

Aquesta realització va obtenir el premi Tigre a la Millor Direcció Novell al Festival de Cinema de Rotterdam i el Gran premi del 27è Festival Internacional de Cinema de Réel celebrat a París. Tot just abans del passi del film al Teatre Monumental es projectarà el curtmetratge de Vicente Villanueva ‘El futuro està en el porno’.