Mostra Cinema: Avui dimecres ‘Primer’ de Shane Carruth

Ciència-ficció amb baix pressupost però amb bon resultat

Shane Carruth es multiplica a Primer, la seva primera pel·lícula. Carruth és el director, productor, guionista, compositor, editor i protagonista d’aquest film de ciència-ficció rodada amb un pressupost de tan sols 7.000 dòlars. La pel·lícula, amb la que Carruth volia retre un homenatge al cinema dels setanta pels recursos tècnics utilitzats, va aconseguir el Premi del Jurat al Festival de Sundance i va estar nominada com a millor pel·lícula i director als Spirit Awards.

Abe i Aaroon són dos enginyers que treballen per a una gran empresa i en el seu temps lliure es dediquen a fer experiments en un aparcament. Un bon dia descobreixen accidentalment que un dels seus invents els permet fer i tenir tot allò que desitgen. En aquest moment es planteja el dubte moral si fer ús o no d’aquesta oportunitat i fer front a les seves conseqüències.

Tractament especial
Carruth, que ambienta Primer en el món de la enginyeria que ell mateix va abandonar per dedicar-se a la seva passió, el cinema, es va inspirar llegint un llibre sobre grans descobriments. El director nord-americà sap envoltar el film de tensió alhora d’anar desgranant els detalls sense grans efectes. La pel·lícula està rodada en 16 mm i després passada a 35 mm, una decisió tècnica que justifica l’estil visual del film, al mateix temps senzill, contemporani, fred i deliberadament sobreexposat. A més, el tractament del so, analògic i molt realista ajuda a crear l’atmosfera que desprén la pel·lícula. Carruth, autidacta, s’introdueix d’aquesta manera en el món cinematogràfic amb un film interessant i diferent.