El Premi SGAE de Sardanes arriba a Mataró

El Monumental acollirà l’acte que homenatjarà el compositor Honorat Vilamanyà

El proper diumenge 20 de novembre el Teatre Monumental acollirà la dotzena edició del Premi SGAE de Sardanes 2005. La Societat General d’Autors i Editors i la Fundació Autor han elegit enguany la ciutat de Mataró per celebrar la gala que cada any premia una ciutat diferent les noves creacions musicals pel que a sardanes es refereix. En aquesta ocasió, el concert homenatjarà el compositor Honorat Vilamanyà i Serrat, coincidint amb l’efemèride del seu naixement ara fa 100 anys.

Les composicions guardonades es donen a conèixer en una gala-concert que de manera itinerant han anat acollint diverses ciutats catalanes. En aquesta edició, Mataró ha estat l’enclau escollit per celebrar l’entrega de premis gràcies a la col·laboració del Patronat Municipal de Cultura i de les diverses entitats mataronines relacionades amb la cultura tradicional i popular de la ciutat, tal i com va remarcar a la presentació Ramon Muntaner, director de la SGAE a la Zona Mediterrània. “Aquests premis han de servir per incentivar la creació sardanista i per homenatjar els autors, sovint poc recordats” va explicar Muntaner.

Honorat Vilamanyà i Mataró
La figura del compositor Honorat Vilamanyà va estar molt relacionada amb Mataró en els últims anys de la seva vida, on va arribar des d’Olot per dirigir la Banda Municipal de Música i l’orquestra de la Sala Cabanyes, amés de desenvolupar una important tasca docent i crear l’Orquestra Simfònica. Vilamanyà es reconegut, sobretot en el món de la cobla, per les seves aportacions a l’estil, amb atrevides formes i obres de difícil execució, degut a la complexitat tècnica de les partitures, escrites per algú que dominava perfectament els recursos del contrapunt, el cànon i la fuga, tal i com va remarcar Toni Vilamanyà, fill d’Honorat i qui es va mostrar molt satisfet per l’homenatge que la ciutat prepara per al seu progenitor. Toni Vilamanyà va recordar, amb especial emoció, aquell dia l’any 1956 quan Eduard Toldrà mestre del seu pare va portar al Palau de la Música l’obra simfònica composta pel seu pare Gnoms de la Maladeta. “Aquell dia es va sentir un esclat popular que no s’ha tornat a sentir mai més”, va concloure. Vilamanyà va voler destacar la capacitat d’assimilació que el seu pare va tenir amb la nostra població marinera tot i ser nat a Ripoll, cosa que resta patent amb la sardana El vaixell il·luminat.

Un acte complert amb la col·laboració de Catalunya Ràdio
La gala-concert que correrà a càrrec de la Cobla Mediterrània, dirigida per Bernat Castillejo, oferirà als assistents la possibilitat de recordar l’obra premiada el 2005, A contrallum de Víctor Cordero, a més d’escoltar les tres sardanes finalistes d’enguany. Per cloure la primera part de l’acte la Cobla Mediterrània interpretarà L’estany estrellat, l’obra més aplaudida d’Honorat Vilamanyà. Després de conèixer la decisió del jurat, Ricard Viladesau serà protagonista, ja que al Monumental sonarà la sardana composta per ell Mataró del Maresme a la flor. Per arrodonir la gala, quatre cobles de Vilamanyà, entre les que destaca Joguets de fira, posaran el punt i final a l’acte. Per aquelles persones que no puguin seguir l’entrega de premis en directe, podran fer-ho per Catalunya Ràdio, emissora que l’emetrà.