Mataró celebrarà el 157è aniversari de l’arribada del ferrocarril

L'últim cap de setmana d’octubre la ciutat acollirà diferents actes per commemorar l’efemèride amb la vista posada en un museu del tren

Els dies 28 i 29 d’octubre se celebrarà a Mataró el 157è aniversari de l’arribada del ferrocarril a la ciutat i el centenari de l’actual estació de tren. La celebració de l’efemèride preveu un seguit d’actes -entre els que destaca una Fira ferroviària-, amb un objectiu comú, recuperar la tradició i la importància de Mataró dins el món ferroviari.

L’alcalde de la ciutat, Joan Antoni Baron, va destacar, durant l’acte de presentació de les activitats, la importància que aquell primer ferrocarril de la península que va trepitjar la nostra ciutat el 1848, va tenir en el desenvolupament econòmic de Mataró. Tantmateix, Baron va destacar la inherent rellevància de la figura de Miquel Biada, impulsor del tren, que serà homenatjat durant els actes commemoratius. Cal destacar dins d’aquests actes, la celebració d’una Fira ferroviària -maquetes, modelisme, postals...- oberta a tothom i en el que els més petits podran gaudir d’un ‘viatge’ en trenet i la conferència amb que s’inauguraran els actes el divendres 28 a càrrec de Carles Guasch, vicepresident del Centre d’Estudis Històrics del Ferrocarril Espanyol.

El museu, un objectiu comú
Antoni Biada, president del Cercle Històric Miquel Biada, va mostrar la seva satisfacció per comptar amb “un alcalde que aposta per recuperar el patrimoni ferroviari de Mataró”. Biada va explicar que el Cercle Històric té la intenció de potenciar a la llarga un turisme ferroviari per “fer que la ciutat tingui la importància que es mereix dins d’aquest món”.

L’associació Amics de la Ciutat de Mataró, representada per Ricard Bonamusa, també va agrair a l’ajuntament la seva actitud respecte a la recuperació d’aquest patrimoni i va apuntar la importància que pot tenir en aquest aspecte un museu del tren. Per la seva part, l’alcalde va assenyalar en aquest sentit que la història del tren tindrà el seu marc dins el futur Museu de la Industrialització que s’està projectant a Can Marfà. Biada va destacar que des del punt de vista turístic-ferroviari el museu serà un tema cabdal i va remarcar el fet que actualment ja es realitzin estudis sobre la figura de Miquel Biada i tants d’altres personatges que van tenir un paper actiu en l’arribada del ferrocarril a la ciutat. L’únic punt que va lamentar Ricard Bonamusa, va ser que cap responsable de Renfe participi en els actes malgrat haver estat convidats.