L’antiga presó de Mataró fa de plató de rodatge del film “Zeru horiek”

L’edifici mataroní és escenari d’algunes de les escenes del film que narra la història d’una etarra

L’antiga presó de Mataró va ser el plató de rodatge durant els dies 3,4 i 5 d’agost dies de la pel·licula “Zeru horiek” (Aquests cels). El telefilm que serà emès per TVE és una adaptació de la novel·la homònima del escriptor basc Bernardo Atxaga, i ha estat coproduïda per la Companyia Basca Audiovisual i Factorum i dirigida per Aitzpea Goenaga. El film narra la tornada a casa d’Irene (Nagore Aramburu), una dona de Sant Sebastià que va estar empresonada durant 4 anys a la presó barcelonina de Wad-ras per pertànyer a ETA.

El vell edifici penitenciari ha servit per filmar els records que té Irene de la seva estada a la presó de Wad-ras on va fer amistat amb dues preses, Margarita i Antonia. La directora del film va justificar l’elecció de l’antiga presó de Mataró argumentant: “És un edifici impressionant,que té alguna cosa especial i els seus espais donen molt de joc a l’hora de filmar”. A més Goenaga va explicar que va ser molt més fàcil filmar a Mataró, que si ho haguessin fet a la presó barcelonina, on haurien d’haver estat exposats a complir els horaris i normes de seguretat de la presó.

Un edifici amb més de 100 anys d’història
L’antiga presó de Mataró va ser dissenyada per l’arquitecte Elies Rogent i inaugurada l’any 1863. La presó mataronina va ser el primer edifici penitenciari de l’Estat construït segons el concepte panòptic, amb dues unitats juxtaposades, una de planta rectangular i l’altre semicircular. L’any 2001 l’edifici va ser declarat “Bé Cultural d’Interès Nacional”, actualment l’edicifi acull diverses entitats socials de la ciutat.