La vil·la romana dels Caputxins mostra un forn de terrissaire en excel·lents condicions

El forn, així com noves dependències de la vil·la i abocadors domèstics, s’han descobert a rel del condicionament dels talussos del cementiri dels Caputxins

Un forn romà de terrissaire ha estat el descobriment més important dels darrers treballs realitzats al jaciment de la vil·la romana dels Caputxins. Però els treballs portats a terme entre el març i el juny d’aquest any han permès recuperar les restes excavades el 1970, així com descobrir nous vestigis de la vil·la romana. Tots aquests nous descobriments han estat conseqüència dels treballs de condicionament dels talussos del cementiri dels Caputxins, que amb la seva reordenació han posat de manifest la magnitud dels vestigis de la vil·la romana, més de 1000 m2.

El més sorprenent ha estat l’excel·lent estat de conservació d’elements del forn, que gràcies a l’acció del foc es va petrificar conservant-se òptimament fins avui. D’aquesta estructura excavada al terra s’ha conservat la graella i part de la xemeneia i corredor d’accés per a la càrrega de llenya.

Es descobreixen noves dependències de la vil·la
Però els últims treballs no han deixat al descobert tant sols el forn, sinó que han tret a la llum un conjunt de dipòsits per elaborar o emmagatzemar líquids i residus, així com noves dependències de la vil·la.

Per tal que tots els ciutadans puguin gaudir d’aquest descobriment s’han integrat al nou passeig les restes excavades el segle passat i la restauració de tot el conjunt, de manera que es puguin visitar. A més, s’han el·laborat uns plafons divulgatius dels descobriments que properament s’exhibiran al Centre Cívic de Rocafonda i que donaran a conèixer als veïns els jaciments romans. Finalment, també es pensa incloure les restes de la vil·la romana dels Caputxins en una ruta cultural que mostri el passat romà de Mataró i on també s’inclouran Torre Llauder i la ciutat d’Iluro.

La vil·la romana dels Caputxins va ser descoberta a finals dels anys seixanta, i entre el 1970 i el 1974 un equip de la Secció Arqueològica del Museu de Mataró va excavà un petit sector del jaciment corresponents a les dependències secundàries (pars rústica), d’una vil·la romana que s’ha datat entre el segle I i el V dC. Per la seva riquesa, la vil·la romana dels Caputxins ha estat declarada Bé Cultural d’Interès Local.