Mataró estrena el 1er Festival de Jazz

Cinc dies per conèixer el jazz que es fa a Mataró

El mes de juny, s’iniciarà a Mataró dedicat al Jazz. Els espais que habitualment programen aquest estil musical impulsen el 1er Festival de Jazz a Mataró, en el qual, durant els cinc primers dies de juny es podrà gaudir d’un concert diari de jazz a diferents espais de la ciutat.

Arcàdia, Can Silveri, Escola de música 3et, Robafaves i la Casa de la Música Popular engeguen aquest festival que vol ser una mostra de l’activitat jazzística que ja es realitza a la comarca, i en concret a Mataró. Segons els organitzadors el jazz travessa un dels millors moments a la comarca a nivell artístic i també d’espais on s’hi fan concerts.

Una mostra de Jazz cada dia
Com explica Roc Font, del Robafaves, aquest festival és un “reflex del que s’està fent, per donar a conèixer que hi ha gent que programa jazz”. Per això hi haurà cinc concerts, de característiques diferents i en cinc espais diversos.

La programació s’enceta el dimecres, 1 de juny, amb el concert dels alumnes de l’Escola de Música Moderna 3et i de l'Escola de Música del Liceu. Tal com explica el codirector de 3et, Xavier Benitez, és una plataforma per mostrar la feina que s’està fent a les escoles i també una oportunitat per trencar el mite de que “el jazz és fred, selecte i elitista”.

Programacons habituals
Can Silveri acollirà la segona activitat, una Jam Session, en la que hi participaran diversos músics de la comarca. De les activitats programades en aquest festival, aquesta és una de les més autèntiques doncs tindrà lloc en aquest pintoresc celler, en el que els músics s’encabeixen entre grosses botes de vi.

Un altre dels programadors habituals, l’Arcàdia, també acollirà un dels concert del Festival, serà R.O.M Service Trio. Aquest trio compost per Ivó Oller, Lluís Murillas i Pep Rius, actuarà el divendres, 3 de juny, en un concert en que es podran sentir una gran combinació d’estàndars i altres temes arranjats pels propis músics.

No hi ha cap de cartell
Tot i que no s’ha volgut destacar cap dels concerts —“no hi ha cap de cartell” ha dit Jordi Herreruela, de la Casa de la Música Popular—, potser el concert de dissabte, 4 de juny, és el més llaminer de tots, a banda de no ser gratuït, a diferència de tots els altres. Serà l’actuació de Ramon Escalé Trio, la formació encapçalada pel director del cor de Gospel que la Casa de la Música ha engegat enguany.

La darrera de les propostes és un avançament, serà diumenge 5 de juny. La Big Band Jazz Maresme, també una iniciativa acollida sota el sostre de la Casa de la Música, fa un assaig obert i públic abans de la seva estrena oficial, que es realitzarà el 17 de juliol. Aquesta gran banda de jazz, formada per músics de la comarca, mostrarà en directe la seva preparació a la plaça de Santa Anna.

Passat i Futur del jazz a la ciutat
“D’experiències entorn del jazz n’hi han hagut sempre” ha senyalat l’encarregat musical del Robafaves, Roc Font. Ell mateix ha recordat els primers concerts de jazz que es van fer per les Santes al pati de Can Marchal, que “era minoritari i en canvi ara s’omple”, ha explicat Font. Fent memòria, el mateix Font no recorda un moment en el que es programés jazz tant assíduament.

Els organitzadors han destacat la voluntat de realitzar un festival amb vocació de continuïtat, “que es pugui ampliar i recollir altres propostes, però que mostri el que es fa a la ciutat” ha dit el membre de l’Arcàdia, David López.