Dissabte hi ha la Rua i el Ball de Carnestoltes en honor a Pellofa XXVII

El tercer Carnaval del CCC va començar ahir i dura fins dimecres de cendra

El Carnestoltes són aquells sis dies de l’any en què els mataronins i mataronines tenen un rei, aquest any més caracteritzat com a un déu, que els mana i que respon al nom de Pellofa. El regnat del monarca dels pocassoltes s’inicia amb el dijous Llarder tot i que la seva arribada es demora fins el divendres de Carnestoltes, avui. Demà però, com diu el programa d’enguany “Dia Gran” de la festa és quan el poble mataroní ret homenatge a en Pellofa amb la Rua General que congrega milers de persones. La novetat d’aquest any, el Ball, fa canviar la Rua de recorregut per aconseguir una festa rodona.

Els actes de demà s’inicien a les sis de la tarda amb l’espai de la festa dedicat als més menuts que tindran un ball específic a la Plaça de l’Ajuntament. A les vuit, de la Plaça dels Bous, sortirà la Rua General, la desfilada de disfresses, de comparses i carrosses en honor al Rei que amb la seva carrossa clourà el seguici. La part superior de la Riera, la Plaça d’Espanya i el Corregiment configuren un recorregut pensat per un major lluïment de les disfresses, que ha de dur la corrua fins al Pavelló Municipal de Cirera on acte seguit començarà l’actuació de l’Orquesta Litoral.

Un ball amb ànims d’atraure tothom
El ball està pensat per tots els públics i tindrà un primer preludi, després del qual es donarà a conèixer la decisió del Jurat sobre qui seran els premiats de la Rua. Segons els organitzadors, que recorden que hi haurà entrepans i beguda per poder sopar al pavelló, després vindrà una primera part, un altre descans i, per acabar, ja força tard una darrera part “molt patxanguera i festiva” en d’un membre del CCC. Després de l’actuació de l’orquesta hi haurà dues hores de sessió de DJ, també pensada pel gran públic i la gresca lògica del carnaval. Cal apuntar que l’Orquesta Litoral ve avalada per la Girasol, l’orquesta insígnia dels balls de Les Santes, per la qual cosa, des del CCC s’assegura que l’ambient que crearan serà semblant al que es viu al Parc les nits de Festa Major.

El dissabte és la gran aposta del Carnestoltes de Mataró 2005 però amb ell no acaben ni les novetats ni els dies de gresca. I és que dimarts Mataró recupera un acte que des de els primers temps de la festa contemporània no se celebrava. Dimarts, el Carrer Nou acollirà un sopar popular al final del qual Sa Majestat morirà. “És una manera de fer pública la mort d’en Pellofa, perquè la gent l’entengui més enllà de l’imposició del calendari” afrima el membre de l’organització. Abans del sopar, pels carrers del centre, i també amanint el propi àpat, la Momerota no faltarà i ,després de tres anys, tornarà a sortir a pixar vi, és a dir a oferir-ne a tot aquell que en vulgui. A més, abans del punt àlgid de la mort del Rei dels pocassoltes es representarà l’obra “Els set pecats capitals”.

L’endemà, dimecres de cendra, el guió és prou conegut. La relació d’actes serà la de sempre amb vetlla al cos, desfilada, lectura del testament, ennterro, lluita entre el bé i el mal i aparició i entronització de la Vella Quaresma. “Es tracta d’un acte molt genuí de Mataró, molt especial que cal cuidar” afirma Sala per justificar que el format no canvïi amb el temps. Amb la regent de les set setmenes de quaresma instal·lada a la Peixateria i la tradicional degustació de bunyols i vi calent s’acabarà el Carnestoltes 2005. “És el nostre tercer any al capdavant de la festa i demanem a la gent que participi per poder-nos convèncer entre tots que cal continuar treballant per una festa millor” diu el representant del CCC.

I és que el Comitè de Crisi de Carnestoltes afronta aquesta edició de la festa amb l’expectativa de com anirà l’aposta per un Ball popular i més actes de festa. Varis dels seus memebres condicionen la continuació d’aquesta comissió al resultat de la festa d’enguany. Des del CCC es creu que tota la polèmica pel cartell de la festa, que ha aixecat polseguera fins i tot a nivell nacional per l’aparició d’un transexual nu, pot anar a favor d’una edició del Carnestoltes que està servida i que, s’espera, sigui més participativa que mai. El CCC passa la pilota las mataronins i mataronines, ja veurem com va aquest mandat de Pellofa XXVII.



Notícies relacionades:
Programa del Carnestoltes de Mataró 2005
El CCC prepara un gran ball de Carnestoltes a cobert
El PP es molesta pel cartell del Carnestoltes
Dijous Llarder obre les festes del Carnestoltes
El Carnestoltes de Mataró: història, present i futur difícils
En Pellofa XXVII fa avui divendres l’esperat pregó del Carnestoltes de Mataró