Nou any, nou llibre de Pilar González-Agàpito

L'escriptora presenta el seu nou llibre el 13 de juny a les 19 h al Col·legi d'Aparelladors, i després passarà per l'Abacus, la Llibreria Maresme i Dòria

  • Gisela Ferrer // Foto: Daniel Ferrer
  • Dimarts, 11 Juny 2019 08:45

Cultura 2019, llibre de la plaça gran

La Pilar va començar a escriure els seus llibres de racons i carrers de Mataró perseguint uns records d'infantesa, de quan vivia a la plaça Xica. Per recuperar la història, va dedicar-se a parlar amb els botiguers que encara hi havia a la zona des que ella era petita.

Enguany ha publicat una nova novel·la: 'La plaça Gran i els seus entorns'. Des del 2013 ja n'ha publicat 7, al ritme d'un llibre per any. I tot just acabat aquest, confessa que ja està escrivint el següent.

Les seves novel·les estan escrites a partir de les històries que recull de les persones. Per això, la primera feina que fa abans de començar una novel·la és localitzar la gent, una tasca complicada perquè normalment són gent molt gran. "Normalment les persones amb qui parlo estan molt contentes, perquè la gent gran sempre explica el mateix a la família, però l'avantatge és que és la primera vegada per a mi, així que els escolto amb molta atenció", explica.

El comerç
La Pilar ha viscut el comerç des de petita. Recorda la botiga que tenien els seus pares, on ara hi ha el Tapas, on venien olives. "El taulell de marbre que encara hi ha el va posar el meu pare", apunta emocionada. Però també va ser regidora de Promoció Econòmica, i, per tant, l'ha viscut també des d'una responsabilitat política.

Cultura 2019, llibre de la plaça gran

'La plaça Gran i els seus entorns'

El llibre està dedicat "a totes les pageses que treballen la terra i venen a la plaça Gran". Recorrent els carrers i la plaça, la Pilar ha repassat totes les botigues que hi ha actualment, buscant històries d'abans.
La novel·la comença amb un breu apunt històric dels diferents noms i canvis que ha patit la plaça en les últimes dècades, en funció del govern que hi havia. Al llarg de les pàgines també hi apareix el primer supermercat, una anècdota "molt divertida" per a l'autora, ja que explica que al principi la gent no s'atrevia a agafar els productes, perquè els semblava que estaven robant.
Les històries estan acompanyades de fotografies de l'època, que ajuden a recordar, o a conèixer, com era visualment la zona. A més, els lectors descobriran un mosaic que hi ha a la cantonada Don Magí/plaça Gran, al qual no es pot accedir actualment.