Francesc Macià, a la cooperativa de vidre de Mataró

Recuperen 30 imatges del president fetes per tres dels fotoperiodistes més importants dels anys 30

  • Redacció // Foto: Sagarra, Torrents i Gaspar
  • Dijous, 30 Maig 2019 12:09

Francesc Macià

Una de les visites de Francesc Macià a Mataró veu la llum. Es tracta d'una fotografia datada dels anys 30, que forma part d'una col·lecció de més de 30 imatges que van estar a la venda al portal TodoColección i que ja han estat retirades. La instantània mostra el president a la cooperativa de vidre de la capital del Maresme, i està signada per un autor força peculiar: Tres Reis Mags, sobrenom que compartien tres dels fotoperiodistes més importants de l'època, Josep Maria Sagarra, Pablo Lluís Torrents i Josep Gaspar. 

El destí de les imatges

Gran part de la col·lecció d'imatges del president Macià van ser venudes per Sagarra, Torrents i Gaspar al diari madrileny Mundo Gráfico entre el 1931 i el 1933. Actualment, les fotografies estan en mans d'un col·leccionista privat, que se les vol vendre, segons informa el diari Ara. Tanmateix, gràcies a l'historiador Joan Esculies, que va aconseguir aturar la venta de les instantànies a compradors particulars, el destí de les imatges podria ser acabar en una institució pública.  

L'Espai Macià ja s'ha interessat per les fotografies, però no no disposa de prou diners per adquirir-les. De totes maneres, el responsable del centre, Josep Segura, ja ha deixat clar que li agradaria engegar una campanya per obtenir els fons necessaris per poder-les exhibir en aquest espai.