Mataró demana una cultura més viva

Cultura15: la voluntat de situar la cultura al centre de la política de la ciutat

  • Neus Masnou // Foto: cedida
  • Dijous, 23 Maig 2019 16:05

Cultura 2019, cultura15

A hores d'ara, tothom que vulgui pot signar al Facebook el Manifest Cultura15, creat per impulsar el paper de la cultura a Mataró. El nom prové de la intenció que la cultura assoleixi el 15% del pressupost municipal, cosa que ja és una realitat en altres municipis.

El projecte neix i se’n potencia la difusió en el context de la campanya electoral de 26 de maig, però, com explica un dels impulsors del manifest, Eloi Aymerich, “és una iniciativa per a després de les municipals”. L'impulsen per tal d'assegurar que es pugui formar un govern que “vulgui treballar la cultura com un element estratègic”.

Una zona desaprofitada?

A Cultura15 consideren que no s’està aprofitant tot el potencial cultural de Mataró. Aymerich, i el grup de 140 signants, consideren que la ciutat té tant la capacitat econòmica per fer-ho, com espais aprofitables i una bona trajectòria en, per exemple, el teatre. A banda, se situa en una zona privilegiada, bonica i propera a Barcelona.

Els impulsors coincideixen en el fet que, tot i tenir aquest context favorable, la gestió que se’n fa des de l’Ajuntament no és l’adequada. En aquest sentit, es denuncia un dirigisme institucional que consideren “massa vertical”. Aymerich insisteix que voldrien que l’Ajuntament fos només un participant més i que hauria de compartir espais de decisió amb les cooperatives, els centres de creació, les editorials i les productores. Afirma que a Mataró hi ha entre els artistes la motivació suficient per fer un bon programa cultural, però que, sense un suport continuat de l’Ajuntament, resulta impossible.

“La cultura també pot ser un espai per al diàleg i per a lluitar contra la intolerància”

Un argument contra el feixisme

El manifest reclama que la cultura és, en resum, una oportunitat desaprofitada per a la ciutat, tant perquè podria ser una forma de potenciar l’economia mataronina —generant dinamisme i creant llocs de treball—, com perquè, tal com explica Aymerich, la cultura pot ser potenciadora de diàlegs. Assenyala que és una eina perfecta per “crear cohesió, intercanvi i trobada entre diferents persones” i destaca, en referència a les zones de Mataró amb més criminalitat, que “calen més obres de teatre i concerts, i menys policies i videocàmeres”.

Exercir de capital

Cultura15 parteix, en primer lloc, de combatre la falta d'apreci per la cultura que hi ha a Mataró. Afirmen que Mataró, en aquest sentit, ha d'exercir com a capital del Maresme més del que ho fa i que, com a tal, "necessita més festivals de música, de teatre i de dansa".
El formulari per a donar suport al manifest encara està obert al públic, a través d’un link al Facebook. El creador Eloi Aymerich afirma que ja ha estat signat per importants figures de la cultura mataronina, com Care Santos, Clara de Ramon, Josep Maria Codina, Manuel Guerrero o Maria Rovira, quelcom que demostraria que hi ha un sentiment d’urgència pel que fa a que es produeixi un canvi de rumb en la política cultural de la ciutat.