100 anys del Forn del Vidre

Un concert oferirà un recorregut històric per les diferents èpoques que va viure la cooperativa avui a les 18h al Teatre Monumental

  • Gisela Ferrer // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dissabte, 13 abril 2019 11:07

Cultura 2019, 100 anys forn del vidre

Tot i que la fàbrica va començar a funcionar l'any 20 i no va arribar a ser cooperativa fins al 34, s'ha decidit celebrar el centenari seguint la data en què es basaven els cooperadors, el 1919, que marca el moment en el qual es va gestar la idea de crear-la.

Seguint els valors de la cooperativa, s'ha decidit fer un concert per commemorar l'aniversari. El forn no només va ser pioner en la producció de bombetes a Espanya durant molts anys, sinó que promovia un esperit cultural envejable: fotografia, equips de diferents esports, secció de pesca i excursionisme, biblioteca... I activitats obertes al públic, com el cinefòrum o conferències durant els anys 50, que van acollir, entre altres, Maria Aurèlia Capmany, Camilo José Cela o Espinàs. Paraules que aportaven esperança en una època negra com la dictadura.

Entre les seccions culturals hi havia una coral i un quintet de música (els Hot Club) dels mateixos treballadors. Un dels seus integrants, en Pere Gonzàlez, participarà en aquest concert.

En uns inicis, els treballadors cantaven mentre treballaven, i encara avui hi ha qui ho recorda. Però el món es va modernitzar i els treballadors també ho van fer: primer van aparèixer els altaveus i després els auriculars. D'estils n'han passat molts: des de cançons més tradicionals com "Rosó" o "L'emigrant", passant pels passos dobles i les sarsueles, fins als Beatles o el rock, amb l'entrada de joves i l'arribada de temps més moderns. La idea del concert és lligar la música amb l'evolució de la cooperativa i els diferents moments històrics que va viure durant el segle XX.

La missió

La idea de l'Associació del Vidre Bufat és continuar fent actes al llarg de l'any, amb la intenció de recuperar i divulgar aquests valors. Entre ells hi ha la col·locació d'una placa al Forn del Vidre per recordar els fundadors, Josep Ros i Pau Pi. També cal tenir present i agraïr a la filla de Ros, l'hereva, qui va renunciar-hi en favor del projecte comunitari. Un dels objectius que hi ha per als pròxims anys és crear un espai permanent d'exposició, aprofitant uns 400 objectes de vidre artesà i industrial que es troben a Can Serra (sense exhibir) i documents antics.

"Pot ser un atractiu, no només per a la gent de Mataró i les escoles, sinó també per al turisme", expliquen. Es tracta, en resum, de potenciar allò que ha estat la ciutat.

Forn vidre concert