Can Marfà obre al públic la segona planta

La segona planta de l'edifici que acull el Museu de Mataró tindrà una doble funció: de zona de treball i d’exposició

  • Neus Masnou
  • Dimarts, 26 Març 2019 16:59

Can Marfa Segona Planta

Ja està oberta al públic la segona planta de Can Marfà, Gènere de Punt del Museu de Mataró. Un espai amb una doble funcionalitat, la de magatzem i zona de treball per una banda i, de l’altra, de zona visitable de la col·lecció.

Així, el que es busca amb el nou espai és ajudar a aprofundir en aspectes més concrets de les col·leccions que ja té el museu, una pràctica que s’està tornant habitual en els museus d’ara. L’acció consisteix en la creació d’un espai multifuncional que dona a conèixer als visitants un nombre més elevat de peces, alhora que mostra les tasques de documentació, investigació i preservació que se solen desenvolupar en el museu.  
Actualment a la segona planta es mostra una selecció d’indumentària d’entre 1960 i 1980, i s'inclou el testimoni de diferents persones que formen part de l’arxiu documental de la col·lecció. La planta baixa funciona com a espai polivalent on es desenvolupa el programa d’activitats, amb exposicions temporals, conferències i tallers. També s’hi troba l’exposició permanent “Mataró, capital del gènere de punt”.

L'espai té una doble funcionalitat, la de magatzem i zona de treball per una banda i, de l’altra, la de zona visitable de la col·lecció.

Passat i present del museu

Can Marfà es va obrir al públic el 2015 i suposa la culminació d’un procés iniciat el 1990 per l’industrial Jaume Vilaseva Beltranpetit, junt amb altres col·laboradors, per recuperar, restaurar i classificar el testimoni material de la indústria del gènere de punt a Mataró. El 2013 es va signar un conveni amb l’Ajuntament perquè la Nau petita de Can Marfà fos l’extensió dedicada a la història del gènere de punt. 

Avui el volum més important d’objectes tèxtils del museu procedeix de la col·lecció Fundació Jaume Vilaseca, i inclou més de 5.000 peces relacionades amb processos de producció industrial i comercialització del gènere de punt.

Ara aquesta nova extensió ofereix al visitant l'oportunitat de gaudir d’una major part d’aquesta col·lecció de peces tèxtils, que compta ja amb més de cent anys recopilant peces.

Can Marfa Segona Planta Genere

Història de Can Marfà

L’antiga fàbrica de Can Marfà va ser en el seu moment una de les indústries de gènere de punt més importants de Mataró, i és actualment un dels testimonis principals del patrimoni industrial de la ciutat. Per aquest motiu no és d’estranyar que aquesta nova extensió del Museu de Mataró es basi sobretot en l'estudi del tèxtil i, en especial, del gènere de punt.

Els teixits que es conserven abarquen més de dos segles d’història del gènere del punt: des de mitjans del segle XVIII i fins a l’inici del segle XXI. La voluntat principal és que la nova extensió del Museu de Mataró, que ja forma part de la Xarxa de Museus d’Història i de la Xarxa de Museus Tèxtils de Catalunya, es consolidi com a equipament especialitzat de referència en l’estudi del tèxtil a nivell general. 

L’activitat industrial del gènere de punt ha dotat la ciutat de Mataró d’una singularitat pròpia dins del territori, ja que la ciutat va ser durant molts anys la capital del gènere de punt.