Laia Maldonado, guanyadora del 1er Premi de Poesia Ventura Ametller

La guardonada, escollida entre 84 participants, rebrà un premi en metàl·lic de 1.000 euros i podrà publicar la seva obra sota el segell de l’editorial 1984.

  • Berta Seijo
  • Dijous, 21 Març 2019 12:25

Laia Maldonado

El Primer Premi de Poesia Ventura Ametller ja té guanyadora. Amb només 22 anys, Laia Maldonado s’ha fet amb el guardó gràcies a “L’arquitecte”, obra triada entre una vuitantena de treballs. El veredicte s’ha fet públic avui mateix, a la seu de la direcció de Cultura de Mataró, de la mà de la regidora d’Urbanisme, Desenvolupament Econòmic i Cultura, Núria Moreno, i de Marta Puigventós. Aquesta última ha format part del jurat que ha premiat Maldonado, compost també per Carles Duarte, Glòria Ferrés, Jaume Pons-Alorda i Adrià Pujol.

La decisió s’ha pres de “forma unànime”, segons afirmen Moreno i Puigventós. “Es tracta d’una obra poètica molt elaborada i, encara que sigui una noia molt jove, els seus textos compten amb una maduresa extraordinària”, han explicat. En aquest sentit, tant la regidora com la representant del jurat auguren a Maldonado “un futur brillant com a escriptora”.

“Es tracta d’una obra poètica molt elaborada i, encara que sigui una noia molt jove, els seus textos compten amb una maduresa extraordinària”

L’acte públic de lliurament del guardó es realitzarà l’1 de juny i està previst que el segell 1984, que s’encarrega de l’edició i la distribució de l’obra, publiqui el llibre al setembre, coincidint amb la convocatòria de la segona edició del certamen. A banda d’aquest reconeixement, Maldonado també rebrà un premi en metàl·lic de 1.000 euros.  

Uns premis amb recorregut

Sembla que el Premi de Poesia Ventura Ametller comptarà amb més edicions. Així ho ha fet palès Núria Moreno, qui ha afirmat que l’objectiu de la regidoria passa per “consolidar un certamen que ha superat amb creus les expectatives inicials”. De fet, entre els participants d’aquesta primera edició s’hi troben autors d’altres punts del país com València o les Balears i, fins i tot, de territoris com França.

“Volem continuar reivindicant i posant en valor la figura de Ventura Ametller”, han afirmat les dues portaveus. Fa deu anys, l’Ajuntament de Mataró ja va arrencar el seu compromís amb aquest escriptor nascut a Pals però que va passar gran part de la seva vida a la nostra ciutat. Ho va fer amb la reedició de “Summa Kaòtica” i la publicació de la segona part, la inèdita “Resta Kaòtica”.

Tanmateix, el 2016, el consistori va programar quatre activitats per lloar l’autor i es va editar “Antologia d’emergència”, una selecció de vuitanta poemes, molts d’ells inèdits, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Pals.  

L’acte públic de lliurament del guardó es realitzarà l’1 de juny i està previst que el segell 1984 publiqui la seva obra al setembre