Maria Escalas: “Els silencis donen aire a la música”

L’escriptora mataronina Maria Escalas presenta "Sara i els silencis". A Mataró la presentació anirà acompanyada d’un concert musical que donarà tots els beneficis a Maresme Oncològic.

  • Anna Galdon
  • Dijous, 20 Setembre 2018 09:19

Maria Escalas

Nascuda a Mallorca, Maria Escalas fa més de quaranta anys que viu a Mataró. "Si pogués tenir la doble nacionalitat, la tindria", reconeix amb humor. Acaba de presentar la seva segona novel·la, Sara i els silencis. Una història que presentarà a Mataró el 20 d'octubre en el marc d'un concert benèfic. 

Com s'inclou el silenci en un llibre? 

 

La protagonista d'aquesta novel·la és una dona que ha callat durant molts anys i ha supeditat la seva vida a l'èxit del seu marit. Però arriba un moment en el qual la vida se li capgira: li diagnostiquen una malaltia i el seu marit la deixa. Ha de reconduir la seva vida i decideix tornar a escriure i retrobar-se amb el seu antic professor de música. Sense fer spoilers diríem que mitjançant la música descobreix alguns secrets. 

Ets músic. La protagonista, també. Hi ha quelcom autobiogràfic? 

 

(Riu). No pots escriure del que no saps, i jo, de música, en sé. Per altres aspectes m'he hagut de documentar, però tenia moltes ganes d'escriure sobre aquest tema. La novel·la està plena de música i silencis. Els silencis donen aire a la música. Aquest és potser l'aspecte més autobiogràfic. 

 

La part de documentació l'has fet per la malaltia de la Sara, un càncer. 

 

Si, he parlat molt amb gent que hi ha passat i he tingut contacte amb oncòlegs i ONG's. I com que és una novel·la plena de música i m'han ajudat molt persones externes, hem decidit fer una presentació-concert que destinarà els beneficis a Maresme Oncològic. 

 

Tractes el tema de la família però l'entens com a tribu, més que com un vincle de sang. 

 

Quan passes per una malaltia hi ha gent que et pensaves que hi seria que desapareix, i gent amb qui no comptaves que apareix i es converteix en família. Molts sentiments a flor de pell. Sóc molt emotiva, i aquest és el segell de la meva escriptura. Ara bé, volia escriure tenint un gran respecte per la gent que passa per una lluita com aquesta, i he fugit de la llàgrima fàcil. 

Combines la teva faceta creativa amb la de mestra. Què hi ha als llibres d'aquesta faceta? 

En aquest llibre he volgut fer un homenatge als grans professors de música que he tingut. La Sara retroba el seu antic professor, un vell rondinaire, i a poc a poc entén com l'estima i perquè era tan antipàtic amb ella. De mica en mica entendrà els perquès, i aquesta part sí que es pot considerar el meu homenatge als professors.

 

Una presentació de llibre amb toc musical

Sara i els silencis es presenta el 20 d’octubre a Mataró de forma força original. Per tal de donar importància a la música i homenatjar les persones que han ajudat l’autora a documentar-se sobre el càncer, la presentació del llibre anirà acompanyada d’un concert musical benèfic. La recaptació anirà destinada a la Fundació Maresme Oncològic. La presentació i concert tindrà lloc a la Biblioteca Pompeu Fabra a les 18 hores.