L'Any Manuel de Pedrolo reivindica la vessant més compromesa i idealista de l'escriptor

Mataró se suma als actes commemoratius dels 100 anys del naixement de l’escriptor amb actes, tallers i lectures

  • Anna Galdon // Foto: cedida
  • Dijous, 13 Setembre 2018 11:08

Cultura 2018, foto manuel pedrolo

Pocs saben que Manuel de Pedrolo (L’Aranyó, 1918 - Bar­celona, 1990) és un dels escriptors més prolífics i que més va patir la censura. De mitjana, els seus manuscrits havien d’esperar cinc anys a ser publicats, i alguns (més d’una trentena) van haver de fer-ho més d’una dècada. Tres d’ells van tardar vint anys a veure la llum.Home de conviccions fortes, Pedrolo mai va canviar el seu estil o els seus escrits per a fer-los publicables. Al contrari, presentava a les editorials només els llibres premiats, per estalviar als editors el feixuc procés de presentar manuscrits a censura.

Declarat per la Generalitat Any oficial Manuel de Pedrolo, aquest 2018 son moltes les localitats que dediquen actes especials a Manuel de Pedrolo.

Mataró celebra el Premis de Narrativa de Ciència-ficció Manuel de Pedrolo des de l’any 1997

Des d’ara fins a finals d’any, Mataró ha programat lectures dramatitzades, actes per grans i petits a les biblioteques municipals, tallers familiars, vermuts literaris, espectacles i actes relacionats amb la ciència-ficció, gènere que Pedrolo va cultivar durant tota la seva vida.

Cultura 2018, foto manuel pedrolo

Premi de Ciència-ficció
Però segurament l’acte més especial serà el Premi de Narrativa de Ciència-ficció Manuel de Pedrolo, Ciutat de Mataró. Celebrat a la ciutat des del 1997, el certamen van néixer després de l’èxit d'una exposició que seleccionava les 100 novel·les més conegudes d’aquest gènere. Aquell interès es va materialitzar en un congrés nacional de fantasia i ciència-ficció, l’HispaCon, i, més tard, en la idea d'un concurs literari. L’acte de lliurament tindrà lloc el 26 de setembre a la Biblioteca Pompeu Fabra.