Reconeixements pòstums a Maicas i Llovet en la primera Nit de la Cultura

Can Fugarolas, Verkami, Sala Cabanyes i Maria Salicrú també reben el seu guardó en un acte desangelat

  • Cugat Comas i Fotos de Daniel Ferrer
  • Dilluns, 20 Novembre 2017 12:29

Nit de la Cultura

Es deia Nit de la Cultura i es feia al vespre. Havia de comptar amb els Comediats i hi va haver un número musical d'actors i intèrprets locals i para de comptar. Ja havia tingut dues dates prèvia i s'havia de suspendre. Se la va inventar Quim Fernàndez i la va presidir Núria Moreno. Es volia la magnitud de la Nau Gaudí i va acabar a la sobrietat escaldada de Can Gassol. Massa coses eren diferents de com havien de ser divendres passat en l'entrega dels guardons Cultura Mataró, un acte dos cops ajornat i que es va acabar fent, així es va confessar, perquè els diferents guanyadors no es quedessin sense reconeixement. Sense massa tremp ni convicció i amb una setantena d'assistents, el protagonisme va ser pels diferents premiats i, entre ells i amb llum pròpia, els dos que van ser a títol pòstum pel director teatral Moisès Maicas i per l'historiador Joaquim Llovet.

Nit de la Cultura

L'acte va ser expressament simple: els membres del jurat presentaven els guardonats sense incògnita forçada. La simplicitat es va tornar naturalitat en la majoria de casos com quan el president del jurat Manuel Cuyàs va presentar el premi especial 'in memoriam' per Moisès Maicas que es va endur una de les grans ovacions del vespre. L'empresa que va popularitzar el crowdfunding Verkami va endur-se el guardó al premi d'innovació i emprenedoria pel seu suport a múltiples projectes culturals i el títol al compromís i la cohesió social ha anat a parar a Can Fugarolas, el Taller de reparacions socials, culturals i sostenibles.

Nit de la Cultura

Maria Salicrú-Maltas, historiadora i etnomusicòloga va ser premiada en categoria de recerca i difusió, la Sala Cabanyes el de Projecció de Ciutat –rebut de mans de l'actor Joan Pera, sorgit de la pròpia entitat– i la vídua de Joaquim Llovet va recollir el premi a la trajectòria professional per l'historiador.

Record al moment polític
El moment polític va marcar clarament tot l'acte, començant per la intervenció en vídeo del Conseller Lluís Puig –membre del jurat– per qui hi havia una cadira buida a primera fila, passant per bona part de les intervencions dels membres del jurat i dels premiats. Poc ambient de festa de la cultura, doncs, que va comptar amb crítiques velades en sentit polític i social al moment i el paper de l'Ajuntament.