El Premi Iluro torna a quedar desert

El jurat declina otorgar el guardó a cap dels dos treballs presentats

  • Redacció
  • Divendres, 17 Novembre 2017 13:39

Premi Iluro 2017

El 2017, com el 2016, no hi ha guanyador del Premi Iluro. El premi de monografia històrica ha tornat a quedar desert en una situació que va lamentar el jurat però que no treu rellevància a la que és una de les iniciatives culturals més rellevant de la Fundació homònima. Lògicament, el record cap a l’historiador Joaquim Llovet, múltiple guanyador del certamen, va fer-se present en les diferents intervencions setmanes després del seu traspàs.

Premi Iluro 2017

A la 59a convocatòria del Premi Iluro, i de conformitat amb les bases del certamen, s’hi havien presentat dos treballs, ‘Testimoni d’importacions al temps antic’ i ‘Puig i Cadafalch periodista’. Cap dels dos va merèixer el premi, a tenor de la intervenció del seu president el doctor Josep Maria Fradera.  Fradera va lamentar en públic que només s’hi haguessin presentat dues obres i va fer una crida per animar els investigadors i historiadors mataronins i maresmencs a continuar concorrent al Premi, assumint que és patrimoni col·lectiu local i comarcal i que, per tant, la seva vitalitat s’ha de prendre també com una responsabilitat col·lectiva. En aquest sentit va instar els participants a atendre’s a les bases del certamen.

Premi Iluro 2017

La casa Coll i Regàs, protagonista

El President de la Fundació Iluro Pere Carles Sobirà va destacar la tasca de la Fundació Iluro en la commemoració de l’any Puig i Cadafalch i, a la vegada, la culminació de la primera fase de restauració de la Casa Coll i Regàs, recentment guardonada a la 5a edició de la Mostra d’Arquitectura del Maresme, i la reobertura al públic de la casa Coll i Regàs, l’exposició, que estarà oberta fins al 19 de novembre, s’ha dedicat a “Joaquim Coll i Regàs. L’home i la casa”. Pel que fa a la casa, l’exposició presenta al públic, per primera vegada, un llum i una arquimesa originals pertanyents al mobiliari original, que la Fundació Iluro ha recuperat i restaurat, i que posteriorment s’exhibiran a la casa Coll i Regàs. També mostra peces ceràmiques amb relleu originals de la façana de carrer, vitralls originals utilitzats a la planta baixa i un conjunt de trepes i motllo originals dels terres hidràulics que decoren la casa Coll i Regàs.

D’altra banda, gràcies a la recuperació de l’arxiu familiar i als contactes de la Fundació Iluro amb la família, s’exhibeixen diversos objectes de la seva propietat, com el document commemoratiu de la col·locació de la primera pedra de la casa o un mirall amb les inicials de Joaquim Coll i Regàs. També s’exposen diversos documents que il·lustren la trajectòria personal i professional de l’industrial mataroní, com els que fan referència a la institució d’una sala d’hidroteràpia a l’hospital de Mataró, diverses “cartilles” d’ajut social per malaltia i maternitat a treballadors i treballadores de la seva fàbrica tèxtil, o documents relacionats amb el seu pensament i religiositat i amb una audiència apostòlica amb el papa Lleó XIII de l’any 1898.

Conferència sobre Joaquim Coll i Regàs
L’acte va comptar amb la conferència de Clara Mas i Casals, rebesnéta de Joaquim Coll i Regàs: “Joaquim Coll i Regàs a partir de documents inèdits”

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: