Arrenca l'Any Palau i Fabre

Exposicions, simposis, lectures, música, teatre i Picasso conformen la celebració dedicada al poeta i assagista de Caldes d'Estrac

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dijous, 27 abril 2017 09:58

Cultura 2017, any palau  fabreL'Any Palau i Fabre se celebrarà del 21 d'abril del 2017 al 21 d'abril del 2018 coincidint amb el centenari del naixement del poeta, dramaturg i assagista Josep Palau i Fabre (1907-2008), reconegut especialista mundial en Pablo Picasso, i una de les cites més importants de la commemoració és una exposició basada en els 'Poemes de l'Alquimista' que porta per títol 'Jo sóc el meu propi experiment. Tretze lectures dels 'Poemes de l'Alquimista' de Josep Palau i Fabre', comissariada per Julià Guillamon, que es presentarà a la Fundació Palau a Caldes d'Estrac i al Palau Robert de Barcelona.

De fet, diverses mostres i el nom de Picasso s'uneixen a simposis, lectures, concerts, audiovisuals reedicions i representacions teatrals per aquesta celebració dedicada al poeta i assagista. L'Any Palau i Fabre arrencarà amb la col·locació d'una placa a la seva casa al carrer Bruc, 99, el pròxim 21 d'abril a la una del migdia, dia del centenari del naixement del poeta. L'acte anirà a càrrec de diversos poetes, actors i amics del poeta.

Obra per conèixer
El comissari de l'Any Palau i Fabre, Manuel Guerrero, ha destacat que l'obra de Palau i Fabre no és prou coneguda, tot i que té una obra molt important com poeta, narrador, assagista, dramaturg. "Un dels primers objectius és donar-la a conèixer i estudiar-la amb més profunditat", ha indicat. El segon motiu, ha apuntat, és la mateixa Fundació Palau, que "és un dels espais de referència en el món de la cultura". El tercer motiu "és l'aposta per la modernitat i l'avantguarda. Una aposta per la modernitat en totes les disciplines, la poesia, l'art, el cinema i el teatre, que li van interessar".

L'Any Palau i Fabre es desplegarà en cinc àmbits temàtics i complementaris. El referent als llocs del maresmenc tindrà lloc a París, Llançà i Caldes Estrac principalment, així com d'altres ciutats, on se celebraran exposicions i activitats específiques. Maria del Mar Bonet va obrir la celebració a Caldes, dissabte passat.

Categories atípiques
Palau i Fabre sempre va voler realitzar una exposició de Barceló a la seva Fundació però finalment no va aconseguir fer-ho. Amb motiu d'aquesta celebració, Barceló ha estat l'encarregat de realitzar una imatge per al logotip de la celebració i a pensar un projecte expositiu per concloure-la. En aquest Any també ja s'han reeditat obres com el llibre 'Poemes de l'Alquimista' per part de Proa i 'Contes despullats' i 'La tesi doctoral del diable' també per Proa. En el camp audiovisual es farà un cicle a la Filmoteca dedicat a Palau i Fabre i es prepara un documental de Clack Audiovisual i la Fundació Palau.