Per posar en valor el ‘creador musical’

Artistes i experts en producció musical reflexionen aquest dissabte a les jornades 'Sóc autor' i proposaran alternatives per treure rendiment a la feina dels autors

  • M. Camacho / M. Biel // Foto: cedida
  • Dimecres, 15 Febrer 2017 18:23

Cultura 2014/2015, ruben sierra - la pegatina

Mataró acollirà dissabte vinent, 18 de febrer al Cafè de Mar les jornades ‘Sóc autor’, una trobada amb músics, productors i especialistes del món de la música que debatran al voltant de la figura de l’autor mitjançant grups de treball, formació i assessorament per a tothom qui fa aquesta tasca de creació.

Les jornades, que es dividiran en tres sessions i que s’han celebrat ja en altres poblacions catalanes, serviran per presentar problemàtiques legals derivades de la feina de ser autor, saber quines pràctiques o sistemes existeixen per a treure rendiment de les obres i aprendre mètodes i tecnologia per a ajudar-te a compondre o conèixer les experiències d’autors de primer nivell.

Legalitat, tecnologia i debats

La primera començarà a les 10 del matí i tractarà sobre qüestions legals, com les llicències i els drets d'autor, que anirà a càrrec d'Angela Domínguez i Magda Armengod, membres de la SGAE. També es tractarà la relació entre el músic i els diferents elements de la indústria, com les discogràfiques i les editorials, i les formes de generar ingressos per autoria fent servir internet.

A la segona sessió es realitzarà un taller pràctic de tecnologia i tècniques per a compositors, del qual se n'ocuparan Santi Longarón i Marc Soto, membres del grup Sra. Tomasa.

Després de dinar, a les 15.30 h, Micky Forteza, productor del grup "Jarabe de Palo" i Rubén Sierra de "La Pegatina" explicaran les seves experiències al llarg de la seva trajectòria musical. A més, a partir de les 17 h fins al final de la jornada, hi haurà un espai de debat per explicar experiències tant del públic com dels ponents que hauran participat durant tota la jornada.

Pau Manté, coordinador de la Casa de la Música de Mataró, explica que aquestes jornades van sorgir quan les Cases de la Música de Catalunya van adonar-se del fet que “una de les consultes que sovint els feien els músics estaven relacionades amb l’autoria i les discogràfiques”, de manera que en van parlar amb la SGAE i van decidir associar-se “per dur a terme unes jornades que agrupessin especialistes que resolguessin aquests dubtes”.

El treball en xarxa, cabdal

Aquestes jornades no només se celebraran a Mataró, sinó que ja han passat per L'Hospitalet, Terrassa i Girona, on hi ha hagut bons resultats i no es descarta que hi hagi més jornades en els mesos vinents.

“Les jornades són una demostració de la feina en xarxa que fan Les Cases de la Música”, assegura Manté, que recorda que l’objectiu d’aquesta organització no és un altre que “la dinamització musical, en àmbit de formació, de creació, de concerts, de connectar aquests concerts amb les ciutats i donar suport a les entitats de les ciutats”.
Malgrat que cada ciutat i la seva Casa de la Música desenvolupen un projecte propi, totes treballen en xarxa per tirar endavant iniciatives com les jornades de dissabte a la capital del Maresme.