Un homenatge al gourmand Néstor Luján

Un centenar de personalitats recorden el fundador de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició amb un àpat al restaurant Via Veneto

  • Redacció-ACN // Foto: ACN
  • Dijous, 10 Novembre 2016 11:57

Cultura 2014/2015, Nestor Lujan
L’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició ha recordat aquesta setmana el seu emblemàtic fundador, Néstor Luján, nascut a Mataró el 1922 i mort el 1995 a Barcelona. Dimarts es va fer un dinar-homenatge celebrat en un dels seus restaurants preferits, el Via Veneto de Barcelona, i un menú elaborat per l’històric local juntament amb l’Hispania i el Torre del Remei. Gairebé un centenar de personalitats del país s’hi van aplegar. Els presents van recordar Luján com un autèntic ‘gourmand’’, i “un erudit de la cuina i gran divulgador d’aquesta matèria”, en expressió de l’actual director de l’Acadèmia, Carles Vilarrubí.

El president Carles Puigdemont, el conseller de Cultura, Santi Vila, el president del F.C Barcelona, Josep Bartomeu, el director general de la Fundació Bancària ‘la Caixa’, Jaume Giró, el publicista, Lluís Bassat, diversos directors de mitjans de comunicació catalans i un llarg etcètera de personalitats formaven part del selecte grup de 94 comensals que han participat aquest àpat-homenatge a Luján.

Sis plats especials

El menú de sis plats va ser elaborat per tres restaurants que Luján freqüentava. El mateix Via Veneto, l’Hispania d’Arenys de Mar, i el Torre del Remei de Bolvir de Cerdanya. L’actual president de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, Carles Vilarrubí, va aprofitar l’acte per anunciar els plans de la nova direcció, que passen per reforçar-se com a plataforma difusora de coneixement i de debat gastronòmic, donar cos a uns Premis Nacionals de Gastronomia i finalment produir “continguts d’alt valor afegit amb criteris de proximitat i qualitat”.

L’exemple de Néstor Luján “ens assenyala el camí”, va apuntar Vilarrubí. El president ha recordat “l’admirat Néstor” com un erudit apassionat de la cuina, i un gran divulgador d’aquesta matèria. Els “milers de pàgines escrites per ell són un gran tresor de saviesa per aquells que estimen aquest patrimoni del país”, ha convingut.

Societat culta pel que menja

El president de la Generalitat Carles Puigdemont també va reverenciar la figura de Luján, amb el qual va rememorar una trobada quan ell ja era una institució i Puigdemont un periodista que cobria una informació per a un mitjà de comunicació. De Luján, el president en va destacar el seu assaig avançat de democratització de l’alta cuina a través de la seva feina de divulgació. Una democratització que “avui és real i exitosa i tot gràcies a la intel·lectualització i a la revolució gastronòmica dels últims anys". Per a Puigdemont, probablement “el més bell propòsit que es podia imaginar gent com Néstor Luján, que algun dia aspiraven a veure una societat culta, feliç i amb ganes de reivindicar-se també a partir d’allò que ha menjat”.