Mataró formarà part d’una futura ruta Gaudí

La tercera reunió del Consell Gaudí presenta una nova web que aglutina tot el patrimoni gaudinià i que és consultable en cinc idiomes

  • Mireia Biel / ACN
  • Dijous, 03 Novembre 2016 12:53

Consell Gaudí

Mataró formarà part d’una futura ruta catalana pel patrimoni de l’arquitecte Antoni Gaudí que, a més a més, posarà en circulació un passaport Gaudí per recórrer els principals atractius de la seva obra i que podria generar descomptes i avantatges pels visitants.

Així ho va explicar el director de Patrimoni de la Generalitat, Jusèp Boya, en la tercera reunió del Consell Gaudí, que es reuneix anualment a la Nau Gaudí, seu de l’òrgan i quilòmetre zero de l’obra gaudiniana.

La principal dificultat a l'hora de planificar la ruta gaudiniana serà la de conjugar les diferents casuístiques de totes les institucions que gestionen patrimoni d'Antoni Gaudí a Catalunya, per tal que el visitant percebi certa homogeneïtat, malgrat que la gestió continuarà sent independent en cada cas.

Un dels elements que es planteja per harmonitzar aquesta ruta és la creació d'un passaport amb les diferents etapes de la ruta, per tal que els usuaris puguin anar-la resseguint i segellant cada visita. Boya reconeix que la implantació o no del passaport és una qüestió més aviat "anecdòtica" i ressalta que l'objectiu és que totes les institucions hi participin de manera activa.

L’univers gaudinià, a un clic

La tercera reunió del Consell Gaudí també va servir per presentar el nou lloc web que aglutina tota la informació sobre l'obra gaudiniana feta a Catalunya, el Portal Gaudí –www.portalgaudi.com. L'espai es va posar en marxa aquest 3 de novembre i configura una ruta "no només en el sentit primari de les grans obres, sinó que permet endinsar-se a l'univers gaudinià i al context en què va viure".

La web està disponible en quatre llengües –català, castellà, anglès, francès–, tot i que ja es pensa en noves versions per al futur. El Portal Gaudí, inicialment pensat per a projectes de Gaudí fets a Catalunya, també obre la porta a què es puguin incorporar institucions d'altres punts de la geografia o bé aquelles que, malgrat ser a Catalunya, encara no han fet el pas.

Segons Boya, un 90% de l'obra catalana de Gaudí té presència al nou portal. En total hi ha catorze béns monumentals, la meitat dels quals són patrimoni de la UNESCO. A més de la Nau Gaudí de Mataró –seu del Consell Gaudí– hi són també la casa Vicens, la Sagrada Família, Els Pavellons de la Finca Güell, el Palau Güell, la Casa Calvet, la Torre Bellresguard, el Parc Güell, el Portal i Tanca Finca Miralles, el Col·legi Teresianes, la Casa Batlló i La Pedrera, tots ells a Barcelona. Fora de la capital catalana hi són el Misteri de Montserrat i la Cripta de la Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló.

El Palau Episcopal d'Astorga, a Lleó, o la Catedral de Palma de Mallorca, que Gaudí va remodelar, són dos dels principals actius que l'arquitecte va fer fora de Catalunya i que el Consell Gaudí ha proposat perquè s'incorporin al "club" gaudinià. "L'universal és el local sense fronteres i aquest no és un club tancat", conclou Boya.