Les pintures de la Capella dels Dolors, al descobert avui després de la restauració

Els treballs han durat prop d'un any i han tingut un cost de més de 530.000 euros

  • Redacció - Fotos: Anna Aluart
  • Dimecres, 20 Juliol 2016 10:09

Restauració capella dels dolors

Després de mesos tancada, la Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria reobrirà avui les portes per inaugurar la restauració de les pintures d'Antoni Viladomat, que s'han sotmès a una profunda rehabilitació per garantir-ne la conservació.

La inauguració oficial es podrà seguir des de la nau central de la Basílica a través d’una pantalla i un cop acabada hi haurà portes obertes amb visites guiades per a tots aquells que vulguin veure de ben a prop les pintures d’Antoni Viladomat en tota la seva esplendor.

L’objectiu de la intervenció a les pintures ha estat preservar el conjunt, aturar les degradacions i eliminar els seus efectes, per tal de recuperar el seu valor artístic.

Un any de restauració

Els treballs de conservació i restauració han durat gairebé un any, i s’han dut a terme per l’empresa Policromia, sota la direcció del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC). En el procés han participat un equip d’entre 6 i 12 conservadors-restauradors, en funció de les diverses fases i processos previstos.

L’actuació a la Capella ha tingut un cost total de 533.070 €, finançats a parts iguals pel Departament de Cultura, l’Ajuntament de Mataró (a través de la Diputació de Barcelona) i l’Arquebisbat de Barcelona. La Fundació Endesa també hi ha col·laborat finançant part del nou sistema d’enllumenat de l’espai.

L’acte estarà presidit per l’arquebisbe de Barcelona, Mn. Joan Josep Omella; l’alcalde de Mataró, David Bote; i la consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Ruiz.

Joia del Barroc

La Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria és una joia del barroc català que conserva un important conjunt pictòric d’uns 300 m2 d’Antoni Viladomat i Manalt, pintat entre els anys 1722 i 1737, i està catalogada per la Generalitat de Catalunya com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Al llarg dels anys s’han anat realitzant diferents actuacions per tal de resoldre tant els problemes estructurals com de recuperar el valuós patrimoni artístic del monument.