'Santeros': 'Les Santes' entre bastidors

El fotògraf Romuald Gallofré inaugura avui l’exposició sobre 'Les Santes' amb un reportatge fotoperiodístic que aporta "una mirada diferent de la Festa Major"

  • Mireia Biel // Foto: Daniel Ferrer
  • Divendres, 01 Juliol 2016 00:00

Les Santes, 2016 , Romuald Gallofre

Un any després de passejar-se per prop de 35 actes de Les Santes i fer 10.000 fotografies, Romuald Gallofré inaugura aquest divendres 1 de juliol a dos quarts de vuit del vespre l’exposició ‘Santeros’, un reportatge fotoperiodístic que s’endinsa en els bastidors de ‘Les Santes’ per descobrir moments íntims d’aquells que fan possible la Festa Major i d’altres que captiven l’essència dels que la viuen.

Durant Les Santes passen moltes coses. Quins moments trobarem retratats a ‘Santeros’?

A ‘Santeros’ hi trobarem un total de setanta fotos en color de les 10.000 que vaig fer durant Les Santes 2015. Totes elles recullen la meva visió particular de la Festa Major, una mirada que crec que per a molts serà nova i que deixa enrere les imatges més típiques que s’han pogut veure durant molts anys. Crec que hi haurà gent que trobarà a faltar aquest punt tradicional a l’exposició, perquè precisament les fotos que he descartat són aquestes, les més habituals, i m’he decantat per ensenyar la gent, la de dins i la de fora, d’aquí que l’hagi titulat ‘Santeros’.

Per tant, la gent es converteix en el centre de la mostra.

Els protagonistes són la gent, independentment de l’acte en el qual es va fer la foto. Per exemple, en Robafaves surt en una sola foto i desenfocat perquè he volgut captar com viuen Les Santes els mataronins. Però a l’exposició no només s’hi podran veure tots aquells que gaudeixen de la Festa Major, sinó també aquells que les preparen. Per això, m’he mirat la festa des d’un altre punt de vista, m’he colat en “els bastidors” dels organitzadors, per fer un homenatge a aquells que ho fan possible.

‘Santeros’ és un reportatge fotoperiodístic de Les Santes. Com l’has preparat?

Jo fa deu anys que fotografio Les Santes i necessitava trobar un nou discurs per a explicar-les. He anat triant les fotografies que més m’agraden, però la feinada la vaig fer per Les Santes. Jo em plantava als actes a veure què hi passava, m’agrada no anar amb una idea preestablerta per poder trobar-me sorpreses. Això mateix em va passar la nit de les Dissantes, que va ploure. No em va fer ràbia no poder fer fotos del concert perquè la gent va viure una altra experiència, també van passar coses.  

I amb quina fotografia et quedes?

No tinc una foto molt espectacular que podria resumir tot el reportatge, sinó que cada foto té un perquè ha estat feta. Cada foto amaga una història que explica què va passar quan la vaig fer. Els Focs els vaig fotografiar des d’un vaixell i no des de la platja, amb el mareig que això comporta... la Missa de Les Santes la vaig captar des de dins, des de la preparació dels mossens, vaig fotografiar els moments després de l’Anem a Tancar, quan les colles ja són a Can Marfà.

Els bastidors de Les Santes.

M’he posat dins Les Santes i per tant, totes les fotos tenen un significat, possible també gràcies a l’assessorament que vaig rebre per part d’alguns que coneixen bé la Festa Major i que em van ajudar a escollir els “millors bastidors”.