Recordant els refugiats jueus de la segona Guerra Mundial

El Museu de Mataró exposa a Can Serra la mostra del Museu d'Història de Catalunya

  • Redacció// Foto: cedida
  • Dimecres, 15 Juny 2016 17:50

Cultura 2014/2015, exposició refugiats jueus

El Museu de Mataró presenta a Can Serra l’exposició “Fugint de l’holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial”. Aquesta coproducció del Museu d’Història de Catalunya i la Diputació de Barcelona, recupera la història desconeguda de milers de jueus que van escapar de la política d’extermini duta a terme pel nazisme travessant els Pirineus; alguns ho van aconseguir i d’altres s’hi van deixar la vida.

L'exposició està comissariada per l’historiador Josep Calvet i es va inaugurar el juliol del 2015 al Museu d'Història de Catalunya. S’inscriu dins dels actes organitzats pel mateix Museu d’Història de Catalunya amb motiu de la commemoració dels 70 anys de la fi de la Segona Guerra Mundial i l’alliberament dels camps nazis. Des d’aleshores ha anat itinerant per diferents ciutats catalanes fins arribar a Mataró, on es podrà visitar fins al 4 de setembre.

"Rescatar la memòria"

“Fugint de l’holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial” té per objectius sensibilitzar, rescatar de la memòria col·lectiva i homenatjar els refugiats i les persones que els van ajudar, protagonistes silenciosos d’aquells fets. A partir de la vida d’una desena de famílies jueves, l’exposició s'endinsa en aquest episodi tan desconegut del nostre passat recent en què Catalunya va esdevenir terra de llibertat per a milers d’homes i dones que fugien de la barbàrie nazi.

Objectes històrics
A l'exposició es poden veure de primera mà alguns dels estris que els refugiats utilitzaven en la seva fugida i mapes i croquis dels camins i els passos de muntanya que separen França i Catalunya.
També consta de fotografies i documents amb els quals els refugiats intentaven travessar la frontera sense èxit.