L'Avinguda de la Llum pren cos de novel·la

L'escriptora resident a Cabrera de Mar, Sílvia Tarragó, publica en català i en castellà una història sorprenent situada a la galeria subterrània que hi havia a Barcelona

  • Redacció
  • Dimecres, 25 Maig 2016 10:20

Llibre Temps de Llum de Silvia Tarragó

Els diu res el nom de l'Avinguda de la Llum? Pot semblar un sobrenom o una referència d'alguna gran ciutat però la gent de certa edat en pot guardar la referència clara del que va ser, a casa nostra.  Amb aquest nom es coneixia la primera galeria comercial subterrània d’Europa, que es trobava sota el carrer Pelai de Barcelona i que durant anys va combinar botigues, el cinema que li donava nom i fins i tot va ser un dels grans reclams de la capital catalana. Aquest és l’escenari on transcorre la novel·la 'Temps de Llum' que acaba de publicar Columna edicions en català i Umbriel editores en castellà, amb el títol 'El tiempo de la Luz'.

La nova obra de Sílvia Tarragó –la seva primera per un públic adult– és una història coral ambientada en la Barcelona dels anys 40 fins als 90 que reviu, de la mà de diversos personatges, els cinquanta anys d’existència de l’Avinguda de la llum, un espai de comerç únic a Barcelona situat sota terra.

En poques dècades, la galeria va passar de ser un gran reclam a esdevenir un espai degradat i clausurat

L’acció arrenca l’endemà de la inauguració de les galeries, l’octubre de 1940, quan la protagonista, acabada d’arribar a la ciutat, decideix visitar-les el dia abans de començar a treballar com a minyona. Allà fa amistat amb dues noies, filles de comerciants, i inicia un tempestuós idil·li amb el revisor del tren de Sarrià que li porta conseqüències insospitades.

A les vivències d’aquests personatges s’hi afegeixen les d’un delator del règim, les d’un jove implicat en activitats polítiques, i les d’una dona peculiar provinent de l’Alemanya nazi que serveixen per retratar amb encert aquella època fosca de la nostra història.

La transició

D’aquesta manera, la novel·la descriu l’evolució d’un món que passa de la dictadura a la democràcia, des d’una perspectiva humana i quotidiana. Un camí invers al de l’Avinguda de la Llum que, després d’un naixement fulgurant, va acabar degradant-se fins a la seva clausura a principis dels 90.