El Palau Baró de Quadras de Puig i Cadafalch obre les portes al públic

L'edifici modernista i seu de l'Institut Ramon Llull ofereix visites guiades els dimecres al matí

  • Redacció - ACN
  • Dimecres, 16 Març 2016 09:39

Palau Baró de Quadras

El Palau Baró de Quadras, seu de l’Institut Ramon Llull des de l’any 2013, obrirà per primera vegada les seves portes als visitants. Considerat una de les joies del modernisme a Barcelona, i un dels edificis més emblemàtics d’aquest estil, la seu de l’IRL conviu ara amb l’ús turístic de l’espai.

L’edifici modernista dissenyat per l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch entre 1904 i 1906 i ubicat a l’Avinguda Diagonal a tocar de la confluència entre els carrers Rosselló i Pau Claris, es podrà visitar els matins de dimecres a través de l’empresa Cases Singulars. Abans de la seva obertura, l’IRL va encarregar la reforma i restauració d’elements de la planta baixa per problemes d’humitats. El seu director, Àlex Susanna, considera el Palau com “un dels edificis més emblemàtics del modernisme català”, i entén que obrir-lo a la ciutadania és una acció coherent amb la idea del retorn social de la cultura.

Puig i Cadafalch va intervenir en l’edifici (cal recordar que no era de nova planta) entre els anys 1904 i 1906. Això és, en un moment de “plenitud creativa i poc després d’haver fet la Casa Serra –seu de la Diputació de Barcelona-, la Casa de les Punxes i la Casa Ametller”, precisa Susanna. Situat a mig camí entre la Pedrera i la Casa de les Punxes, l’edifici va ser considerat Monument Històric Artístic d’Interès Nacional l’any 1976.

L’encàrrec de l’industrial Manel de Quadras

L’industrial Manuel de Quadras i Feliu, Baró de Quadras, va encarregar a Puig i Cadafalch un projecte per reformar una antiga casa de lloguer. L’arquitecte va dissenyar una reforma basada en el contrast entre les dues façanes de l’edifici: mentre que a la façana de la Diagonal és un exemple de la característica de l’arquitecte de reinterpretar façanes gòtiques del nord d’Europa, la façana de Rosselló conserva l’aparença d’una casa típica entre mitgeres de l’Eixample.

“Crec que l’empremta de Puig i Cadafalch es pot observar més clarament a la façana de la Diagonal. És de les més riques, treballades i artitzades que va fer mai l’arquitecte”, apunta el director de l’IRL. Després d’una restauració recent d’elements arquitectònics i ornamentals de la planta baixa i els accessos del Palau Baró, entre altres motius, “per problemes d’humitats”