30 anys de la Comissió de Setmana Santa

L’entitat va néixer per recuperar l’esperit de les antigues processons i es congratula del "model plural i divers" de la celebració a Mataró

  • Marta Gómez// Fotos: Anna Aluart
  • Dimarts, 15 Març 2016 11:01

Setmana Santa 2015

Aquesta Setmana Santa es compleixen 30 anys de la fundació de la Comissió de Setmana Santa a la ciutat. La Comissió, encarregada de recuperar l’esperit de les antigues processons quatricentenàries de Mataró – i que així consten documentalment-, evoluciona conjuntament amb noves generacions de persones i dóna un gran impuls a la recuperació d’aquesta tradició.

Tot i que hi ha antecedents del treball conjunt i coordinat que ja tenien les confraries, germandats i seccions a partir del 1949, no és fins al naixement d’aquesta Comissió que el seu treball es materialitza conjuntament i pel dia a dia dels actes de la Setmana Santa a la ciutat. De forma col·legiada i coordinada la Comissió vetlla pel paper que tenen totes les confraries avui en dia i per poder organitzar i tirar endavant els més de 47 actes que s’ofereixen durant els dies de Quaresma i durant el conjunt de la Setmana Santa.

La Comissió actualment engloba a totes les confraries, germandats, congregació i els Armats de Mataró i amb el treball de tots els seus membres creuen que han aconseguit que “a Mataró existeixi una gran diversitat de formes de viure aquests costums i pràctiques religioses a l’espai públic, conformant un model plural i divers que es pot veure per exemple en la Processó General de Divendres Sant”.

47 actes conformen el programa de la Setmana Santa de Mataró

Patrimoni Cultural de la ciutat

 

Precisament la Processó General de Divendres Sant està considerada Patrimoni Cultural de la Ciutat de Mataró des del 2013. És una de les més concorregudes de la Setmana Santa a la ciutat i, en part, també és per la seva qualitat. Els Armats de Mataró encapçalen la processó, seguits de la confraria Oració del Senyor a l’Hort, la confraria del Sant Crist de la Bona Mort i la coronació d’Espines, la de la Verònica, la Germandat de Jesús Captiu i Nostra Senyora dels Dolors de Mataró, la confraria del Sant Crist de l’Agonia, la “Hermandad de Nuestro Padre Jesús Nazarenos y Nuestra Señora de la Esperanza”, la “Hermandad de Nuestra Señora de la Soledad i la confraria del Sant Sepulcre. Tots ells conformen aquesta processó que, gràcies a la Comissió, es pot organitzar i coordinar sense problemes.

Al Museu Arxiu

Des del setembre de l’any passat tota la documentació històrica de la Setmana Santa de Mataró va ser cedida al Museu Arxiu de Santa Maria. Tots els membres de la Comissió per unanimitat van estar d’acord en ampliar el fons documental de l’Arxiu. Una documentació que inclou actes informes de valoració, cartes i memòries de la història més recent de la Setmana Santa. Creuen que, aquest gest, suposa la transparència i accés a la documentació per part de qualsevol investigació, estudiant o persona interessada a conèixer, ja no només la Comissió, sinó també les confraries i germandats que conformen la Setmana Santa de la ciutat.