La restauració de la Capella dels Dolors finalitzarà el mes de març

Un equip de 12 conservadors porta a terme l'actuació, que té un cost de més de mig milió d'euros

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 15 Febrer 2016 12:52

Visita Santi Vila Santa maria

La restauració de les pintures murals de la Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria de Mataró finalitzarà a principis de març, segons va indicar divendres passat el Departament de Cultura. Un equip de 12 conservadors i restauradors, dirigits pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, porta a terme el procés de restauració, que té un cost de 533.070 euros, finançats a parts iguals pel Departament de Cultura, l'Ajuntament de Mataró i el Bisbat de Barcelona. El conseller Santi Vila va visitar divendres el conjunt pictòric de la Capella, obra d'Antoni Viladomat, considerat una de les joies patrimonials del barroc català.

L'objectiu de la restauració de les pintures és la preservació del conjunt, l'aturada de les degradacions que patia el conjunt pictòric, garantir el gaudi estètic per part dels visitants a l'obra, així com posar en valor de la importància artística de l'obra. Segons ha indicat el Departament de Cultura, es preveu que la restauració finalitzi a principis del mes de març, per la qual cosa els treballs de conservació i restauració hauran durat uns set mesos, ja que es van iniciar a finals d'agost de 2015. Al llarg d'aquests mesos, i sota la direcció de CRBMC, un equip d'entre 6 i 12 conservadors i restauradors, en funció de les diverses fases i processos previstos, ha realitzat la intervenció.

Visita Santi Vila Santa maria

Fixació i neteja

La part més intensiva i important de l'actuació ha estat la neteja de la brutícia superficial que enfosquia el color de les pintures, que s'ha fet amb especial cura, pel fet de tractar-se d'una pintura mural feta al tremp de cola sobre guix, i que a més havia sofert diverses repintades i envernissades. Aquesta extensa fase de neteja ha abastat tres espais diferents, que requerien processos diferents (sostre, parets i presbiteri), i per als quals s'han hagut d'emprar mètodes complexos de neteja mecànica i química, desenvolupats en diverses fases. Paral·lelament, s'han fet processos de fixació de la capa de pintura i la consolidació del suport de guix, ja que hi havia nombrosos aixecaments, descamacions i zones disgregades, sobretot per causa de filtracions d'humitat.

Recupera el reportatge sobre la visita que El Tot Mataró va fer fa uns mesos a la Capella dels Dolors per conèixer com s'estava duent a terme la restauració.