13 escoles recorden Roald Dahl

L’objectiu és fomentar la lectura en veu alta i descobrir el conegut autor gal·lès entre els més petits

  • Marta Gómez // Foto: cedida
  • Dijous, 14 Gener 2016 11:48

Cultura 2014/2015, Roald Dalh

Qui no ha llegit o sentit a parlar de “Matilda” o “James i el préssec gegant”? Són històries de Roald Dahl, l’escriptor que ha fet enganxar a la lectura a petits i grans. Precisament aquest 2016 se celebra el centenari del seu naixement i ja s’estan preparant moltes iniciatives, algunes que ja han començat.

Un total de 13 escoles mataronines participen en el projecte que pretén fomentar la lectura i fer descobrir l’escriptor gal·lès. Per entrar en aquest particular univers literari de l’autor hi ha un programa d’activitats que coordina l’escriptora mataronina Lola Casas i que compta amb la col·laboració  de l’Escola Germanes Bertomeu, les Biblioteques de Mataró i el Servei Educatiu de Mataró.

“És el millor autor de literatura juvenil del segle XX perquè el conjunt de la seva obra és bona, no només un llibre com passa en altres autors”, assegura al Tot Mataró Lola Casas, que segueix afirmant: “De Roald Dahl en pots dir molts títols de llibres, és un autor que no mor a les escoles, segueix ben viu”.

Casas explica que fa 30 anys l’escola Camí del Mig va rebre Roald Dahl i va tenir-hi molt bona relació. Així que, celebrant el centenari del seu naixement la mateixa escola va fer la proposta a la ciutat. “Cada escola farà les seves activitats de forma individual amb els seus alumnes, tot i que també hi ha un programa d’actes conjunt”, explica Casas.

Lectura en veu alta

L'única directriu de tot el projecte és que, periòdicament, cada setmana els mestres d’aquestes escoles llegeixen en veu alta algun dels llibres de Dahl. “El mestre és un model de lectura i comunica una història com aquell qui explica un conte, és una de les experiències més bones que hi ha en una classe”, assegura l’escriptora mataronina.

Uns bitllets daurats s'amaguen en unes xocolatines de la Pastisseria Uñó
que els nens hauran de trobar

Fàbrica de xocolata

Com si dins del conte “Charlie i la fàbrica de xocolata” de Dahl ens trobéssim les 13 escoles participants s’han posat d’acord a dissenyar un bitllet daurat. Un jurat, conformat per a l’ocasió, escollirà el millor bitllet que s’haurà de trobar dins de les xocolatines de la Pastisseria Uñó que conformaran un gran berenar el pròxim mes d’abril.
Tots aquells nens i nenes que trobin un bitllet daurat dins de la seva xocolatina podran visitar l’obrador de la mateixa pastisseria.

Una altra activitat és la que tindrà lloc al Monumental el pròxim 25 d’abril. Serà una cantada conjunta per part dels centres participants en el projecte. La lletra de les cançons que es cantaran ser de Lola Casas i la música de Xavier Torras.