Els darrers 75 anys d’història de l’art de Mataró, a Ca l’Arenas

L’exposició repassa l’actualitat cultural des del 1984 i inclou la relectura de tres artistes sobre col·leccions destacades

  • Mireia Biel // Fotos: Anna Aluart
  • Dimarts, 10 Novembre 2015 10:31

Anna Capella

Ca l’Arenas va inaugurar dissabte passat la darrera temporada del cicle Revisions. 75 anys d’art i cultura a Mataró. Les diverses sales d’aquest equipament cultural agrupen obres exposades des de 1984, reproduccions o relectures de col·leccions destacades fetes per artistes del M|A|C. Una part de la mostra serà fixa fins a l’octubre de 2016 i l’altra es dividirà en tres fases per donar cabuda a més contingut.

El projecte vol retratar moltes veus i iniciatives compartides que han marcat la història cultural de la ciutat. De fet, la revisió d’aquests darrers 75 anys s’ha fet dividint la mostra en tres parts que coincideixen amb moments històrics destacats com l’obertura de Can Palauet el 1996 o la inauguració, el 2006, de Ca l’Arenas. L’exposició és, doncs, una àmplia mostra de la història cultural de Mataró, però que també s’endinsa en el context històric del país.

Una pàgina en blanc

L’activitat desenvolupada pel Museu de Mataró des d’inicis dels anys 40 queda reflectida en diversos espais de Ca l’Arenas. El pis superior ofereix “una pàgina en blanc que representa el passat i el futur que encara s’ha d’escriure”, com va explicar la comissària de l’exposició, Anna Capella. Serà aquí on es podrà veure el gruix important de la revisió d’aquests 32 anys d’història amb un recull d’exposicions realitzades que es rememoren mitjançant fulletons i diferents vídeos, així com amb edicions gràfiques procedents de tallers de gravat municipals, entre altres. La sala del primer pis també serà l’espai on es podran visualitzar la feina de dissenyadors i artistes de la ciutat pel que fa al Vi Novell, al torró d’autor d’Uñó o els cartells de Les Santes.

Les dues sales de la planta baixa variaran les col·leccions exposades. Sota el títol ‘La col·lecció imaginada’, una de les sales mostrarà les peces de molts d’aquests autors, ja que en tres dècades s’ha vist el treball de 850 autors. L’altre espai queda destinat a les produccions del M|A|C, que ha rebut l’encàrrec de revisar objectes de les col·leccions del Museu de Mataró a través dels artistes Jordi Mitjà, Mia Llauder i Eulàlia Valldosera. Mitjà serà el primer a fer-ho i fins al febrer de 2016 es podrà veure la revisió contemporània dels boixos xilogràfics de la Impremta Abadal.